Sergej Michalok i bandet Brutto
Sergej Michalok i bandet Brutto. Foto:

Rockband utmanar censuren i Belarus

2:51 min

Den ukrainsk-belarusiska rockgruppen Brutto utmanar myndigheterna i Belarus där bandet än så länge inte kunnat spela. Det har länge talats om en hemlig svart lista över artister och konstnärer som är förbjudna att uppträda i det auktoritära Belarus. Till exempel har förra årets Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, under många år inte kunnat framträda inför publik i sitt hemland. Inför gruppen Bruttos Europa-turné har sångaren Sergej Michalok lagt upp en utmaning på Youtube riktad till myndigheterna i Belarus.

- Ge oss den mest obekväma tid ni kan tänka er: en onsdag 10 på morgonen, en torsdag klockan tre på eftermiddagen eller en måndag vid midnatt. Men låt oss spela, säger Sergej Michalok i bandet Brutto i sin video på Youtube där han vänder sig till myndigheterna i sitt hemland Belarus.

Michalok har tidigare bott i Moskva där han under många år hade stora framgångar med sitt förra band Ljapis Trubetskoj. Nu har han Ukrainas huvudstad Kiev som bas. En av Sergej Michaloks låtar, "Voini Sveta" - Ljusets riddare, blev något av en signaturmelodi för Majdanprotesterna i Kiev för två år sedan och sjungs fortfarande i demonstrationer och på fotbollsläktare i Ukraina.

När Michalok och hans band Brutto nu vill spela i Minsk siktar de på den största sport- och konserthallen i Belarus huvudstad, Minsk-Arena, med plats för 15 000 åskådare. Bruttos producent Anton Azizbekian säger på telefon från Kiev att gruppen med största sannolikhet skulle sälja ut Minsk-Arena.

- När vi spelar runt om i Europa träffar vi många av våra fans från Belarus, inte minst på konserten nyligen på Sportpalatset i Kiev där vi spelade för 10 000 åskådare, säger Anton Azizbekian. - Och de skulle förstås vilja slippa behöva åka till Litauen, Polen och Ukraina för att se våra konserter.

Under de senaste tio åren har det förekommit uppgifter i Belarus om att artister och kulturpersoner svartlistats och inte får framträda offentligt eller medverka i statlig radio och tv.

Någon lista har aldrig publicerats eller bekräftats men i praktiken har det varit omöjligt för vissa av landets musiker, teatergrupper och författare att boka lokaler för sina evenemang. Hyresvärdar säger nej utan motivering eller också sätter brandmyndigheter stopp på oklara grunder.

Nu väntar bandet Brutto på besked från myndigheterna i Minsk om konserttillstånd. Producenten Anton Azizbekian säger att deras fans driver på från sitt hållmed egna kampanjer och de känner ett enormt stöd. - Vi skulle inte finnas om det inte vore för deras engagemang.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista