Kardo Mirza och Ann Petrén. Foto: Petra Hallberg
Kardo Mirza och Ann Petrén. Foto: Petra Hallberg

"En rackarns långhelg" ny pjäs av Maria Blom

1:44 min

 

”En rackarns långhelg” heter en nyskriven pjäs av Maria Blom som också satt upp urpremiären på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I rollerna bland andra Ann Petrén i denna samtidsfars med aktuellt flyktingtema.

Maria Edström har sett ”En rackarns långhelg”.

 

Sullan en lesbisk, alkoholiserad, läderbyxklädd och med ett hjärta av guld klappandes under den buffliga ytan är virtuost spelad av Ann Petrén och ska i ärlighetens namn nämnas. Även Omid Khansaris Jakob, en modersbunden gnällmåns som går med i, gissa vilket, parti. Och Kardo Mirzas olika inkarnationer av de flyktingar som göms i källaren hos Kajsa Ernst mor och syster Bibbi – inte minst den partysugne flyktingen i snygga dojor hamnar också på min ändå bra-lista.

  Däremot känns hela tillställningen rätt luguber – trots att det ska vara en komedi eller en fars. Eller kanske just därför. Sören Brunes färgglada scenografi skapar ibland ett slags seriestrip-känsla men även den falnar. Känslan jag får är att det måste tänkas nytt och helt annorlunda än att vända sig till ett slags privatteaterkoncept när institutionsteatern vill vara kul - man har ju så himla bra skådespelare!

Så tänkte jag redan med Jonna Nordenskiölds uppsättning av Ayckborns ”En fröjdefull jul” och så tänker jag nu. För det blir inte roligare och en pjäs blir inte bättre ju hårdare skådespelarna piskas i manegen.

 Nej, för en komedi-vitalisering: vänd blicken åt de fria teatergruppernas håll istället – där har i alla fall jag skrattat betydligt mer de senaste åren! 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista