Urduförfattaren Intizar Hussain har avlidit

En av Pakistans mest ansedda författare Intizar Hussain har gått ur tiden. Han var något av en legend inom den pakistanska litteraturen.

Urduförfattaren Intizar Hussain föddes på det tidiga 1920-talet, olika källor uppger olika datum, i dåvarande Indien men lämnade Indien för Pakistan i samband med att den brittiska kolonin blev självständig och delades upp i två länder.

Han skrev poesi, noveller och romaner, liksom tidningsartiklar och krönikor. 2013 nominerades Intizar Hussain till Man Booker International Prize. Han fick motta många utmärkelser under sin livstid både i Pakistan och i andra länder. Han skrev bland annat om diktaturen under general Zia-ul-Haqs tid vid makten då landet islamiserades.

Endast en av hans romaner har översatts till engelska; The Seventh Door and Leaves, däremot finns några av novellerna översatta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".