Jumana Manna "A magical substance flows into me". Foto: Robin Eriksson.
1 av 2
Jumana Manna "A magical substance flows into me". Foto: Robin Eriksson.
Heimo Zobernig på Malmö konsthall. Foto: Robin Eriksson.
2 av 2
Heimo Zobernig på Malmö konsthall. Foto: Robin Eriksson.

Rummets status skymmer konsten

2:40 min

I Malmö Konsthall, där en ny utställning med den österrikiske konstnären Heimo Zobernig öppnade i helgen. På konsthallen visas också den Berlin- och Jerusalembaserade konstnären Jumana Mannas första separatutställning i Sverige. Tor Billgren har sett utställningarna.

Jag tror jag börjar tröttna på Malmö Konsthall. Inte på utställningarna eller öppettiderna eller bokhandeln.

Men på fixeringen vid själva utställningslokalen. Att den hela tiden måste lyftas upp som något sjusärdeles. Ett konsttempel. En ikonisk byggnad. Och visst är den fin – men ibland tenderar rummets status att skymma själva konsten.

Utgångspunkten för Heimo Zobernigs utställning är just denna förmodade ogripbara genialitet hos rummet. Men i just det här fallet kan jag inte anklaga det för att stå i vägen för konsten, för här ÄR rummet konsten, tillsammans med det som händer därinne. Det handlar alltså om klassisk minimalism.

Runt om i konsthallen har Zobernig placerat ett antal podier med fluffiga mysfiltar, där man erbjuds slå sig ner och reflektera över rummet, ljuset, det sociala spelet därinne och folklivet utanför. Och visst, jag spenderar en behaglig timme där. Men Zobernig fungerade bättre på Venedigbiennalen, där hans avskalade, svartvita österrikiska paviljong utgjorde en välbehövlig mental paus från den stormflod av konst och intryck som biennalen översköljer en med.

En intressant detalj är att väggarna som byggdes för den föregående utställningen på konsthallen inte har monterats ner, utan bara välts omkull som korthus. Förut neutrala och funktionella byggelement – nu skulpturer med konstnärligt värde som man inte får röra vid gå för nära. Som ruiner ligger de och påminner om vad som tidigare visats i rummet, och som språngbrädor för pedagogiska diskussioner om konstbegrepp.

Om man nu inte känner sig upplagd för interaktion eller nostalgi över nittonhundratalets konstriktningar, kan jag rekommendera den palestinska konstnären Jumana Mannas utmärkta film om olika musiktraditioner i Israel och Palestina, som visas i en annan del av konsthallen. Det handlar om musikens kraft och den roll den kan spela som historie- och kulturbärare. Filmen tränger djupt in i de medverkandes minne och blottar deras förhållande till sina rötter. Det är starkt, snyggt, roligt och hoppingivande.

Filmen är 70 minuter lång och väl värd att se i sin helhet.

Jumana Mannas och Heimo Zobernigs utställningar på Malmö Konsthall, pågår till den 1 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista