Dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh upphävt

2:22 min

Dödsdomen mot den palestinske poeten Ashraf Fayadh i Saudiarabien har upphävts. Det uppger Fayadhs advokat enligt nyhetsbyrån AP och PEN International, en av flera internationella organisationer som driver hans fall och kräver hans frigivning.

Istället för dödsstraff har Fayadh fått åtta års fängelse och 800 piskrapp, och så här säger svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo om det:

- Jag säger precis som svenska Amnesty har sagt att det här är fullkomligt oacceptabelt fortfarande, att man tycker sig mildra en dödsdom för en dikt, säger Larsmo.

Ashraf Fayadh är dömd i Saudiarabien för att ha förkastat islam och spridit ateitiska idéer, bland annat genom sin poesi. Han har suttit i fängelse i ett par års tid nu och dömdes till döden i höstas, men domen överklagades bland annat med argumentet att han inte hade fått en rättvis rättegång.

Larsmo säger att den nya domen på åtta års fängelse och 800 piskrapp är tortyr och i förlängningen också ett dödsstraff, och Larsmo jämför med bloggaren Raif Badawi som också sitter fängslad i Saudiarabien och är dömd till 1000 piskrapp.

- Det är en marginell förändring av straffet. Vi talar om ett land som är en stor spelare på den internationella scenen som kränker mänskliga rättigheter på ett alldeles flagrant sätt samtidigt som man sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och det är faktiskt helt oacceptabelt, säger han.

Piskrappen ska delas ut vid 50 tillfällen och så måste Fayadh enligt advokaten offentligt ta avstånd från sina verk. Hans advokat uppger enligt nyhetsbyrån AP att han kommer att lämna in en formell protest mot den nya domen, och Larsmo säger att Saudiarabiens agerande måste få internationella konsekvenser:

- Till att börja med agerar organisationer som PEN och Amnesty för att väcka opinion och sprida information om vad som faktiskt pågår. För det andra menar vi att politiker på internationell nivå i EU, i Europaparlamentet, i FN, måste ta konsekvenserna av det här. Det måste få följder för Saudi som en internationell aktör i politiska sammanhang. Man kan inte samarbeta med ett land som dömer poeter till döden för dikter.

Vad är det du säger alltså, att politikerna ska avbryta samarbetet med Saudiarabien eller?

- Alltså vi vet att Saudi är en ekonomiskt viktig spelare, inte minst på grund av sin olja naturligtvis. Vi måste ta den diskussionen, alltså: kan man ha den typen av ekonomiska samarbeten med ett land som faktiskt genom sitt agerande sätter FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna ur spel? Det måste få ekonomiska och politiska följder, säger Ola Larsmo.