Den nigerianske filmregissören Gregory Odutayo är på plats på Göteborgs filmfestival, som i år har tema Nollywood. Foto: Press
1 av 2
Den nigerianske filmregissören Gregory Odutayo är på plats på Göteborgs filmfestival, som i år har tema Nollywood. Foto: Press Foto: Press
Marknad i Nigerias huvudstad Lagos. Foto: AP/TT.
2 av 2
Marknad i Nigerias huvudstad Lagos. Foto: AP/TT. Foto: AP/TT

Nollywoodregissör: Historierna kommer aldrig ta slut

2:19 min

Vid filmfestivalen i Göteborg är ett av årets teman Nollywood, en av världens största filmindustrier som under de senaste åren har haft ett starkt fäste på hemmaplan i Nigeria. Men nu har industrin kommit fram till ett vägskäl.

– Industrin växte ur den lokala efterfrågan, och många filmskapare är intresserade av att göra mer internationella filmer. Vi kan inte begränsa oss till den lokala marknaden, säger den nigerianska filmregissören Gregory Odutayo, som är på plats på Göteborgs filmfestival för att visa sitt drama "Beyond blood".

Filmen utspelar sig i både Nigeria och London.

I år tar Nollywood, den nigerianska jättefilmindustrin, plats i Göteborg. Flera filmer i olika genrer visas, men enligt filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg har de alla en sak gemensamt: de är alla en del av den nya våg av nigerianska filmer som har börjat blicka bortanför landets gränser, bortom de klassiska Nollywoodproduktioner som har präglats av låga budgetar men en hängiven lokal publik.

– Man har byggt upp en industri som man skulle kunna beskriva som anti-kolonial nästan, på helt andra villkor än hur den afrikanska filmen har producerats tidigare. Den har varit väldigt beroende av europeiska finansiärer och statliga stöd, men här har man vänt på steken och börjat göra filmer för publiken som är väldigt nära, snabba filmer som publiken kan relatera till som talar till dem i deras vardagsliv.

– Det är det som har varit framgångsmodellen, men om man vill nå ut på en större global marknad måste man nog höja produktionsbudgeterna, man måste höja den konstnärliga nivån, vilket ju många arbetar med också, men då är såklart risken att tappa den här starka kopplingen till den lokala publiken, säger Jonas Holmberg.

Men Greogory Odutayo tror inte att varken internationellt tilltal eller internationella samarbeten kommer att förändra det som gjort Nollywood så speciellt. Dessutom, menar han, har den nigerianska filmindustrin ett ess i rockärmen:

– I Nigeria och Afrika har vi förärats med fantastiska historier, och jag tror inte att de någonsin kommer att ta slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista