skånes dans
1 av 3
Skånes dansteater. Foto David Richter
skånes dans
2 av 3
Skånes dansteater. Foto David Richter
Marina
3 av 3
Koreograf Marina Mascarell. Foto David Richter

Skånes dansteater testar självständighet

3:01 min

Är vi en viljelös skock får som gör vad vi blir tillsagda, eller stretar vi emot? I Skånes dansteaters nya uppsättning "It is like a large animal deep in sleep", behandlas ämnet. Det är spanska koreografen Marina Mascarell som testar hur individuella vi är.

Och dansen har utformats från svaren i en enkät, där människor i Malmö, i Haag, Taipei och andra platser fått tycka till om frihet och demokrati.Vad är demokrati för dig? Känner du dig representerad av partierna? Känner du dig fri? Är några av frågorna som folk fått svara på. Och svaren har sedan legat till grund för Marina Mascarells koreografi, själv säger hon att hon blev paff över svenskarnas svar.

– Jag förväntade mig att svenskarna skulle klaga mer, men folk verkade rätt nöjda.

– Man återkom hela tiden till formuleringen "jämförelsevis" säger hon. Och för mig som kommer från ett ställe där folk hela tiden klagar och demonstrerar på gatorna, var det överraskande.

Rörelserna innehåller både abstrakta delar och andra mer igenkännbara, ibland staplar dansarna kartonger som om de försökte organisera.

Nu är det så att säga ingen specifik "svenskdans" som hon konstruerat för Malmö, många rörelser är samma som när hon gjorde uppsättningen i Taiwan och i Nederländerna. Men kanske de betyder lite olika, beroende på var man spelar, menar hon.

– Regler kan döda sunt förnuft, säger hon.

Som del i föreställningen låter hon en grupp från publiken delta på scen, de har fått instruktioner de ska följa. Men mitt i allt låter hon en dansare som inte kan se be om hjälp, för att se hur gruppen reagerar. Och det har varit olika. En gång kom en person ända från läktaren ner på scenen eftersom ingen annan gjorde något. En annan gång blev hon ännu mer glatt överraskad...trodde hon.

– En gång så kom en person och tog tag i dansaren, och erbjöd sin sittplats. Det var rörande, vilken humanist, tänkte jag. Men det visade sig att det var dansarens mamma, skrattar Marina

Tror du att publiken kommer kunna ifrågasätta mer när de lämnar föreställningen än när de anländer?

– Jag hoppas, det är därför jag gör den.

Föreställningens titel  "it is like a large animal deep in sleep" är lånat från Charles Bukowskis dikt "what can we do?"


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista