Sarakka Gaup. Foto: Helene Alm/Sveriges Radio.
Sarakka Gaup. Foto: Helene Alm/Sveriges Radio.

Konstnärlig aktivism en självklarhet för många samer

Sarakka Gaup: Jag är aktivist inom min konst
2:02 min

För många samiska kulturarbetare är det självklart att också vara aktivister i sin kamp för språket, kulturen och miljön. Och på senare år de aktivistiska uttrycken i konst och kultur blivit både starkare och mer påtagliga. Igår diskuterades den här konstnärliga aktivismen på ett seminarium i Jokkmokk.

Sarakka Gaup var en av dem som berättade om hur hon deltar i politiska aktioner bland annat för miljön. Hon skriver och är skådespelare på Giron Sami Teater och ser det som en självklarhet att också vara aktivist.

– Jag är aktivist inom min konst, eftersom jag har fått en röst att vara det. Jag kommer från ett litet folk i norr som så länge har viskat och inte haft någon klar stämma som minoritet. Jag lever också i en tid som är spännande och ganska farlig och obehaglig.

– Mycket står på spel och då tänker jag på klimatet som förändras, och vi lever ju av naturen, jag tänker på rasism, nynazism och fördomar mot sexuella läggningar, sådan problematik som finns runt om mig hela tiden

På seminariet som anordnades av Giron Sami Teater delade både äldre och yngre konstnärer och kulturarbetare från Sapmi med sig av sina erfarenheter och hur de arbetar med sin konst på ett aktivistiskt sätt. Allt ifrån striden kring Altaälven i början av 80-talet till striden om Gallok utanför Jokkmokk för några år sen har aktivismen inom konsten vuxit och också fått starkare och tydligare uttryck. Den samiska teatern både i Kiruna och Kautokeino föddes i motstånd, sa en av föredragshållarna.

-Historiskt kan man se att det är samma teman man kämpat för, säger Sarakka Gaup. Rätten till språk, land, självbestämmande, dekolonisering och människorättigheter. Och vi har kommit längre, mycket längre, man ser att det samiska samhället också utvecklas.

-Ser du att du har nått några resultat med din aktivism?

-Jag går idag runt i Sapmi och pratar ett språk som jag en gång hade glömt, jag vet att jag inte gör helt rätt grammatiskt, men det skiter jag i, säger Sarakka Gaup. Jag kan gå med mina Nike Air till kolten, jag kan tydligt säga min mening och bli lyssnad på och respekterad.Kanske inte jag ensam, utan alla vi som kämpar kan se det var dag, det är inte lika mycket rasism, det är mer kunskap, så absolut, 100%.

Tgm:

Rubrik: Samisk aktivism

Medverkande:

Nyckelord:

Övrigt:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".