Ur filmen Anna's Life av regissören Nino Basilia.
Ur filmen Anna's Life av regissören Nino Basilia. Foto: Ur filmen Anna's Life av regissören Nino Basilia.

Moderskap ett tema i tiden på film

1:56 min

Göteborgs filmfestival närmar sig den stora prisutdelarhelgen och filmen "Anna’s Life" tävlar i The Ingmar Bergman International Debut Award.  Den handlar om en desperat singelmamma i Georgien som har flera låglönejobb för att försörja sig och sin autistiske son.

"Anna's Life" är bara en av många filmer om moderskap på årets festival, konstaterar vår reporter Nina Asarnoj. Hon träffade skådespelaren Ekaterine Demetradze som spelar Anna.

Ekaterine Demetradze har egen erfarenhet av kämpande mödrar. Hennes mamma lämnade henne när hon var fjorton år för att åka till USA och jobba.

När jag träffar Ekaterine och regissören till Anna’s life, Nino Basilia, uppskattar de att närmare 50 procent av mödrarna i Georgien har lämnat landet för att försörja sina familjer. I stort sett alla familjer har erfarenhet av det.

För sedan Sovjetunionens fall har landet varit instabilt med hög arbetslöshet. Många vill bara bort. Och filmen handlar om den unga singelmamman Annas kamp för att få visum till USA och hur hon blir lurad av dem som påstår sig kunna fixa papper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista