Nina Tenskog, landstingets konstsamordnare framför ett av landstingets drygt 23000 konstverk. Foto Ulla Öhman.
Nina Tenskog, konstsamordnare vid landstinget i Västernorrland. Foto Ulla Öhman, SR.

Landsting vill ge bort försvunnen konst

1:20 min

En hel del konst glömdes kvar på sjukhem och andra lokaler när landstingen på 90-talet överlät äldrevården till kommunerna. I Västernorrland vill nu landstinget skänka bort den bortglömda konsten till kommunerna. Problemet är att man inte vet var alla konstverk finns och det gör flera kommuner tveksamma.

– Om vi ska ta emot en gåva, och det är jättefint tänkt, så ska vi ju veta exakt vad det är för konst och vilket skick den är i och sådana saker. Vi måste ju föra registrering över vad vi tar emot, säger Ulla Tällström, konstintendent på Örnsköldsviks kommun.

I Västernorrland blir alltså lösningen att ge bort den här konsten till kommunerna, konst som ingen vet var den finns, om den finns.
– Inte exakt, säger landstingets konstsamordnare Nina Tenskog.

Då vet ni inte heller hur mycket det är värt, det som landstinget har gett bort till kommunerna?
– Vi kommer inte att kunna svara på det än. Jag tror att man i runda slängar kan prata om någon summa längre fram, säger Tenskog.

Landstinget menar att det i många fall är svårt att spåra konsten. Byggnader har lämnats och man har byggt nya, nya verksamheter har tillkommit och andra försvunnit. Personal har bytts ut, även den som har till ansvar att se över konsten.

Bara i Sundsvalls kommuns lokaler kan det finnas mellan 500 och 700 konstverk. Att inventera och samla in och magasinera och reparera det som är trasigt, det skulle helt enkelt bli för dyrt för landstinget.

P4 Västernorrland har frågat några kommuner hur de ser på konstgåvan. Intresset är litet, i synnerhet om de själva måste stå för inventeringen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista