Lena B Nilsson, Sara Wikström  Foto Lina Ikse
Lena B Nilsson, Sara Wikström Foto Lina Ikse Foto: Lina Ikse

Jag var här först - ny pjäs av Kristian Hallberg

"Smart och effektivt" tycker Mia Gerdin
2:15 min

Dramatikern Kristian Hallberg har utgått från den stora utställningen ”Vi är romer” som turnerat runt i Västra Götaland de senaste åren för att skriva tre nya pjäser.  Projektet kallas "Roadtrip i regionen" och den första pjäsen ”Jag var här först” hade premiär på Folkteatern i Göteborg förra veckan.  Mia Gerdin har sett den.

Elisabeth har en liten presentaffär som säljer änglar i Lilla Edet men trots att hon inte har många kunder söker hon ändå personal. Samantha som inte har några referenser men ändå haft massor av affärsjobb i flera olika städer de senaste åren anmäler sitt intresse och får jobbet.

Lena B Nilsson och Sara Wikström hör till Folkteaterns mest rutinerade skådespelare och det är intressant att se hur dessa två – i regi av Gary Whitaker - under pjäsens gång skickligt fyller sina beige trenchcoats med färg. Från det första artiga mötet försvinner anonymiteten successivt genom att vi får korta inblickar i deras olika liv, och olika temperament men till slut också deras gemensamma känsla av utanförskap.

Att presentaffären säljer änglar är tacksamt - det  ger ibland en poetisk överton men öppnar också för komik.

Körverket Halleluja dånar varje gång en kund träder över tröskeln, och kunder är verkligen vad den här affären i Lilla Edet behöver. Men vad Lilla Edet– och resten av landet för den delen också behöver - är att sluta misstänkliggöra det eller dom som är främmande, dom som kanske inte var här först.

Pjäsen är en en-aktare på 50 minuter, så karaktärerna hinner inte ner på djupet, men förvånansvärt mycket blir ändå sagt. Dramatikern Kristian Hallberg belyser både smart och effektivt något av det mest förödande som vi människor ägnar oss åt: att ha förutfattade meningar om varandra. Att tro en massa, eller ta över andras fördomar, i stället för att se och ta reda på själva vem det är vi möter eller vad det är vi ser omkring oss.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".