Musikern Maurice White från Earth, wind and fire död. Han blev 74 år
Maurice White med bandkolleger 2003. Foto: Foto: Matt Sayles/TT.

Maurice White från Earth, wind & fire död

2:51 min

Grundaren av den amerikanska supergruppen Earth, wind & fire, Maurice White, har avlidit.

White var starkt bidragande till klassiker som enligt Kulturnytts Berit Nygren fortfarande är oöverträffade. Låten "September" till exempel, som börjar med strofen "Do you remember?" - på svenska "Minns du?".

Om jag minns? Jag kommer aldrig att glömma den här låten, och jag kommer alltid att återvända till den. Den är så medryckande, men också så rik på detaljer och mättande att den långa perioder bara får ligga där i musikhistorien, i tystnad.

Den dansanta funken blev Earth, wind & fires signum, och Maurice White var dess konstnärliga ledare och arkitekt.

Musiken var mycket mer rytmiskt markerad än soul, och mer harmoniskt komplex än r'n'b. Det var en funk med utmejslade och utsökta blås- och sångstämmor och ovanpå alltihop Whites oefterhärmliga förmåga att sjunga i falsett med sin mjuka stämma.

White var i grunden trummis och spelade med olika band innan han i slutet av 60-talet bildade ett eget "Salty Peppers" i Chicago, men det var först med flytten till Los Angeles som gruppens framgångar började komma. Det var också då som gruppen bytte namn till Earth, wind & fire vilket återspeglar de tre elementen jord, vind och eld som fanns i Whites stjärnbild. Det återspeglades också i gruppens spektakulära shower med glittrande scenkläder, bilder av stjärntecken och pyramider till exempel.

Som frontfigur för gruppen blev Maurice White flerfaldigt Grammy-belönad, första gången för "Shining star" från 1975. Han var också med och skrev hitar som "Sing a song", "Let's groove" och "Fantasy" för att inte tala om "In the stone" som också blev till signatur för SVT-programmet Lorry i början av 90-talet.

Maurice White blev 74 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista