Stine Fischer Christensen i Under Pyramiden. Foto: Scanbox Entertainment.
Stine Fischer Christensen i Under Pyramiden. Foto: Scanbox Entertainment.

Under Pyramiden: "Torrkok i idékastrullen, tyvärr"

Måns Hirschfeldt: Sjåsiga överklasslirare och mystiska nödlösningar
2:16 min

Med filmen Avalon fick debuterande regissören Axel Petersén 2011 ett stort genombrott och skådespelaren Johannes Brost något av en comeback. Nu är Petersén själv tillbaka med Under Pyramiden, en dramathriller i konstvärlden. Kulturnytts filmkritiker Måns Hirschfeldt vet vad det handlar om.

Katarina (Stine Fischer Christensen) är gallerist och har det i blodet. Hennes pappa (Johan Rabaeus) är konsthandlare men förvinner mystiskt  samtidigt som det dyker upp en lika mystisk egyptier som vill köpa en faraonisk guldstatyett som han menar att Katarina har i sin ägo. "Avalon" utspelade sig ju i party-Båstad och Petersén kan sina sjåsiga överklasslirare så det är mycket med konstsamlingar, ridkläder, stora villor, stora segelbåtar och advokater med långt hår i nacken. Det där brukar och bli väldigt menande och övertydligt skildrat i svensk film. Här funkar ytan och tonen bra.
Men tyvärr har det kokat torrt i idékastrullen...

Lyssna på hela recension i ljudlänken ovan


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".