Jenny Teleman Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Lördagskrönika: Är det okej att göra ingenting hela dan på museet?

2:45 min

Hur ska museerna med ny fri entré få rätt besökare? Och vad ska dom göra därinne för att den nya satsningen ska räknas som lyckad, måste man lära sig något eller går det bra ändå?  

Det ska bli gratis att gå på ett antal statliga museer. Det är bra, tycker några. Men risken finns att det är fel personer som kommer att gå dit. Högutbildade kvinnor från Stockholm som ser samma utställning om och om igen och kanske bara fikar. Det är dåligt, tycker några. Kanske pengarna skulle läggas på något annat. Verksamheter som utrikesfödda och unga har mer glädje av. Vad skulle det då vara? Och museerna ska väl locka alla? Vad svårt det blev.

Jag hör till fel grupp. Jag går på de statliga museerna hela tiden, ända sen jag var liten och en kategori som jag tror kommer att bli kvar, de har alltid funnits där. Nämligen det känsliga, sökande, museibesökarparet pappa och helgumgängesbarn. Jag stirrar alltid ohämmat på dem. På ivern, blygheten och den svårdefinierade lättnaden när en stressad och uppspelt helgpappa med väskan full av mandariner och vantar står bredvid en koncentrerad nioåring i luckan.

Nu är de på museum. Båda har hittat ett sammanhang som alltid duger. Att gå till Historiska museet är alltid rätt. Eller Etnografiska. Ingen kan klaga, inte mormor, för där finns inget socker, ingen felklippt barnkultur, inget att invända, ingen arenahets.

Man kan inte göra fel när man står inför ett par halmskodon från Edo-tiden, det är bara att ta varandra i handen och låtsas se intresserad ut.

Jag ser andra kategorier också som förhoppningsvis kommer att dra in nu. De tidningsläsande dagdrivarna som sitter en halvdag på biblioteket kommer kanske att fylla Nationalmuseums foajé. De deprimerade som inte orkar fika mer men nu däremot närsomhelst kan vandra cirkel efter cirkel Marinmuseum runt utan att behöva tala med någon på hela dan. Men ändå vara ute på havet.

Alltså, statliga museer idag är inga naturaliekabinett utan stora moderna institutioner, med ambitiösa kreativa utställningar som korsklipper idéhistoria, politik, konst och vetenskap. Globala sammanhang, normkritik, interaktivitet, barnperspektiv, njutning och kunskap är på nyspråk "ledord" nästan säkert på allihop. Mycket av det som visas är helt enkelt lysande.

Men det som kommer att öppna museerna, omforma dem, placera dem rakt ner människors liv, det är att de blir platser att vara på. Hänga.

Särskilt om man tycker att de som faktiskt kommer är rätt personer som kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista