Kina bokhandlare. Foto: AP
Kina bokhandlare. Foto: AP

Bokhandlares försvinnande utreds av kinesisk polis

Enligt de kinesiska polismyndigheterna har försvinnandet att göra med "illegala aktiviteter". Men oppositionella källor menar att försvinnandena har att göra med utgivningen av regimkritisk litteratur.

Nu bekräftar kinesiska myndigheter för första gången att tre av de saknade bokhandlarna och förläggarna i Hongkong, som Kulturnytt tidigare rapporterat om, håller på att undersökas av polis i Fastlandskina. Det rapporterar South China Morning Post.

Bland de tidigare saknade finns också en svensk medborgare, Gui Minhai, som nyligen sade sig ha kommit tillbaka till fastlandet frivilligt för att sona sitt straff för en bilolycka för tio år sedan. Enligt de kinesiska polismyndigheterna skulle de tre nu bekräftade bland annat ha varit involverade i Gui Minhais smitning och andra "illegala aktiviteter" på fastlandet.

Men oppositionella källor menar att försvinnandena i stället har att göra med utgivningen av regimkritisk litteratur. Kinesiska Pen har också betvivlat att Gui Minhai frivilligt skulle ha lämnat över sig till polisen - och menar att han utsatts för påtryckningar att ge den versionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".