En bild av Bob Hansson i hatt, och programledare-Marie
Bob Hansson och Marie Lundström strax efter intervjun. Som bland annat kom att handla om Bob Hanssons mössa. Foto: Fredrik Olsson

En förbannad Bob Hansson är frustrerad över att hans nya diktsamling kallas "vuxnare"

1:35 min

Poeten och författaren Bob Hansson har nu, efter tio år, gjort comeback till poesin med den nya diktsamlingen ”och grannsämjan är en långsam bödel”. Det är en stramare, mognare och mer allvarlig Bob Hansson den här gången.

- Det var ett av de bästa tillfällena i hela mitt liv när jag skrev de här dikterna, säger Bob Hansson och tittar på sin tjocka vintermössa.
- Det blev så heligt att leva. Jag gick upp, gick till fiket och jobbade, men hade gåshud. Åtminstone på insidan.

Bob Hanssons nya diktsamling "och grannsämjan är en långsam bödel" har beskrivits som mognare, stramare, allvarligare. Någon har kanske rent av beskrivit den som vuxnare. Bob Hansson själv håller med om att den agenda han tidigare hade som poet till viss del har förändrats. Men att kalla den vuxnare, får Bob Hansson att se svart.

- Det är så trist med det här linjära, säger Bob Hansson.
- Jag har ett sånt motstånd mot att skrivas in i den där linjären: "vuxnare, yngre". Som det där med att jag skulle vara en vuxenpoet!? Skit ner er!! Det är ingen komplimang att vara vuxen.
-  Jag är arg över att alla tonar ner sig, att jag tonar ner mig. Liksom "Åh, nu har du mognat". Nej, jag har inte mognat. Jag har blivit deprimerad, håll käften.

Hör hela intervjun med Bob Hansson i Lundströms bokradio på lördag klockan 08.05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista