Masha Gessen. FOTO: Fredrik Wadström
Masha Gessen. FOTO: Fredrik Wadström

Inför Dramatenpremiären: Masha Gessen om Pussy Riot

2:03 min

Ikväll är det urpremiär på Dramaten i Stockholm för pjäsen "Pussy Riot - en punkbön". Uppsättningen bygger på en reportagebok av den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen. Kulturnytt träffade henne i Stockholm inför premiären.

Masha Gessen säger att den ryska konstnärsgruppen Pussy Riots performance, från det att de gjorde sin aktion till att två av dem dömdes till fängelse ett halvår senare, fick människor i väst att på allvar förstå att den nuvarande ryska regimen är något väldigt skrämmande.

Det var för nästan exakt fyra år sedan, i februari 2012, som medlemmarna i Pussy Riot utförde sin så kallade punkbön i Kristi Frälsarkatedralen i Moskva. Rättegången som följde blev en internationell medieangelägenhet och många chockades över att två av gruppens medlemmar fick två års fängelser i några av Rysslands hårdaste fångläger. Masha Gessens reportagebok om Pussy Riot-fallet, "Ord kan krossa betong", kom ut 2014 och lånade sin titel från den sovjetiske författaren och dissidenten Aleksander Solzjenitsyn som på sin tid också berättade om förtrycket i sitt land för människor i väst.

Efter att de båda Pussy Riot-medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina släpptes i slutet av 2013 tycker Masha Gessen att de lyckats behålla sin trovärdighet som aktivister.

- De har jobbat hårt med mänskliga rättigheter och varit skickliga på att fånga upp lokala frågor på platser de besöker. I USA har de pratat om amerikanska fångars situation, i Australien har de diskuterat läget för politiska aktivister i landet, säger Masha Gessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista