Oscarsstatyett. Foto: AP/TT.
1 av 2
Oscarsstatyett. Foto: AP/TT. Foto: Jason DeCrow
Per Hallberg med sin Oscarsstatyett. Foto: Lisa Bergström/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Hallberg med sin Oscarsstatyett. Foto: Lisa Bergström/Sveriges Radio.

Svensk oscarsvinnare beklagar debatten

2:03 min

Årets Oscarsgala har kritiserats för att bara vita nominerats i skådespelarkategorierna. Nu har Oscarsakademin sagt att den ska försöka skapa mer mångfald bland de akademiledamöter som röstar. Men Oscarsakademiledamoten och ljudläggaren Per Hallberg, som själv fått en Oscar beklagar debatten.

Under hashtaggen "oscarssowhite" har många protesterat på sociala medier.

– Jag tycker att diskussionen är väldigt tråkig, för någonstans betyder det att någon tycker att jag och andra som sitter i juryn och jobbar med det här, att jag skulle vara rasist.

Kan det skada akademins rykte?

– Jag tror att det redan har gjort det, säger Per Hallberg. 

Melissa Silverstein på filmtidningen Indiewire var en av de första att twittra under hastaggen "oscarssowhite". Hon tycker att filmgalans och akademins pris är symboliskt viktig eftersom så många ser på galan och tar del av nyheter om den.

– Vi måste använda alla tillfällen att prata om mångfald, säger hon. Det här handlar inte bara om en enda galakväll.

Vad gäller Per Hallbergs uttalande säger hon:

– Det är patetiskt, en person med mycket makt vill inte lämna ifrån sig makt. Vi kan tänka att vi inte är rasister, men jag tror att vi alla är rasister. Oscarsakademin är inte är medveten om att den diskriminerar i urvalsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista