Fatma Jegham. Foto: Fanny Härgestam/Sveriges Radio.
1 av 2
Fatma Jegham. Foto: Fanny Härgestam/Sveriges Radio.
Kulturförening i Tunis. Foto: Fanny Härgestam/Sveriges Radio.
2 av 2
Kulturförening i Tunis. Foto: Fanny Härgestam/Sveriges Radio.

Kulturförening kämpar i oroligt Tunisien

5:38 min

Tunisien framhålls som den arabiska vårens goda exempel, men sedan i början av året. har våldsamma upplopp brutit ut över hela landet. Unga har demonstrerat med krav på arbete, i protest mot brist på förändring, bland annat i den fattiga Tunis-förorten Ettadhamen. 

I Ettadhamen driver Fatma Jegham en kulturförening sedan revolutionen, som stretar för överlevnad i den allt mer spända situationen.

– Dagarna när det brann var vi här på taket och repeterade inför en musikföreställning, jag och ett femtontal unga, det var svårt att andas för all tårgas men vi hade Coca-Cola att skölja ögonen med, säger Fatma Jegham, grundare av kulturföreningen Tahadi.

Hon står med ett leende och tittar på ett par unga män när de dansar breakdance här på föreningens hustak i den fattiga Tunis-förorten Ettadhamen.

– Jag har väntat på liknande upplopp länge nu – i kvarteret finns ju inget för de unga, inget kulturliv, säger hon.

Fatma Jegham syftar på demonstrationerna som bröt ut runt om i Tunisien i januari. Bilar brändes och unga drabbades samman med polis. Allt började efter att en ung man dött av en elchock när han klättrat upp i en elstolpe i en protest mot arbetslöshet.

Frustrationen bland unga så här fem år efter revolutionen är fortfarande enorm i hela landet, särskilt i kvarter som Ettadhamen, där droger, polisvåld, arbetslöshet och religiös extremism hör till vardagen.

– Det finns ingen framtid i Tunisien. Jag hoppas kanske på ett bra jobb, eller jag vet inte, säger 23-åriga Bilel Sedawi, en av de unga dansarna.

Här på centret kan unga också spela musik eller surfa på internet. Som mängder av andra kulturföreningar föddes Tahadi efter revolutionen 2011, när landet plötsligt fick mötesfrihet och yttrandefrihet. Men så här fem år senare är många eldsjälar som Fatma Jegham utmattade och funderar på att lägga ner.

– Det gör ont i mig att se att vi är i ett läge där så stora upplopp kan bryta ut, säger hon.

Samtidigt vet hon med sig att hon lyckats göra skillnad genom att väcka ungas intresse för kultur. Det är Bilel Sedawi ett levande exempel på. För några år sen hade han kanske deltagit i våldet mot polisen.

– Då var jag arg, men sedan jag började dansa har jag lugnat ner mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista