Den nya säsongen av "Serial" kretsar kring den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl. Foto: AP/TT.
1 av 2
Den nya säsongen av "Serial" kretsar kring den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl. Foto: AP/TT.
Mattias Berg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
2 av 2
Mattias Berg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Poddserien "Serial" dubbelt aktuell

5:39 min

För snart två år sedan blev den amerikanska kriminalpodden "Serial" väldigt omtalad och avlyssnad. Första säsongen handlade om Adnan Syed som blivit dömd för ett mord. Andra säsongen handlar om den amerikanska soldaten Bowe Bergdahls flykt från sin bas i Afghanistan 2009. 

I dagarna har första säsongen åter blivit aktuell. För mordfallet som det hela handlade om, där Adnan Syed dömdes för ett mord, har nu tagit en ny vändning.

I P1 Kultur diskuterade Måns Hirschfeldt med kulturredaktionens Mattias Berg om "Serial", både den nuvarande säsongen och om hur den första säsongen nu blivit aktuell igen.

– Där är det så att det här mordfallet som allting handlar om, och som en man vid namn Adnan Syed blivit dömd för, efter sexton år nu kan komma att få en ny vändning. Och där sägs just "Serial" ha spelat en stor roll för att kasta tvivel över den tidigare rättsprocessen och om Adnan Syed verkligen är den skyldige. För det var ju han som var den här gåtfulle huvudpersonen i första serien, där man hela tiden kastades mellan att tro att han var skyldig och inte.

– I slutet av förra veckan hölls en tre dagar lång hearing om mordet, där framför allt ett nyckelvittne som tidigare aldrig ville medverka under rättegången, nu är på plats och är redo att ge Syed alibi. Och under alla de här dagarna rapporterar då programledaren Sarah Koenig om vad som händer och sina intryck. Och det känns ju högintressant för alla oss som hängt med i alla turer kring fallet.

– Och kanske är det här allra mest spännande: hur mediet griper in i verkligheten på det här sättet. Och det känns faktiskt som om även seriens skapare är lite tagna själva av den aspekten, att vara en del av rättsprocessen på det här sättet.

Och samtidigt pågår alltså säsong 2?

– Ja, och den tycker jag inte alls är lika intressant som den första.
Den kretsar i och för sig kring ett oerhört spännande skeende, nämligen den amerikanska soldaten Bowe Bergdahls flykt från sin bas i Afghanistan 2009 och hans fem år långa fångenskap i ett talibananknutet nätverk. Här finns ju verkligen förutsättningar för att skildra en mänsklig gåta i dokumentär form, på ett liknande sätt som i första säsongen.
För frågan är ju varför han lämnade sin bas på det där ganska knäppa sättet. Om han just ville dra uppmärksamheten till sig, för att få fram budskapet att flera av befälen var oerhört inkompetenta. Eller om han helt enkelt ville desertera, kanske lämna ut hemliga militära uppgifter till motståndarsidan.

Och hur blir det då?

– Hittills tycker jag inte att andra säsongen är alls lika bra som den första, även om den också hade sina problem, inte minst etiskt: hur man liksom sög ut allt ur mordet på den här stackars tonårsflickan.
Problemet här är att "Serial" nu har vänt sig mot världsscenen. Det är ju verkligen ett scoop att få höra Bowe Bergdahl prata på det här sättet, fritt ur hjärtat, eftersom han inte har pratat någonstans tidigare och ju är ett minst sagt hett journalistiskt villebråd.

– Fast den här gången är det inte Sarah Koenig som pratar med huvudpersonen själv, utan det gör en regissör som håller på att göra en film om honom. Så allting blir liksom medierat genom honom på det sättet, inte genom Sarah Koenigs mycket mer levande röst och temperament.

– Dessutom blir själva ämnet lätt oerhört patriotiskt, ibland handlar det mest om Bowe Bergdahls eventuella brott mot USA:s krigslagar, som man säkert kan tycka många olika saker om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista