Från examnsutställning på Mekan 2014. Foto:  Henrik Montgomery / TT
Från examnsutställning på Mekan 2014. Foto: Henrik Montgomery / TT Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kungliga konsthögskolans rektor avgår

Marta Kuzma som är rektor vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm har varit omdiskuterad och det har funnits flera kritiska åsikter kring Konsthögskolans utveckling den senaste tiden.  

Bland annat har Kungliga akademien för de fria konsterna, i vardagstal kallad Konstakademien, tyckt att Kungliga konsthögskolan i Stockholm håller på att utvecklas i en riktning där den fjärmar sig från svenskt konstliv.

För en månad sedan framkom att medarbetare på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm vädjat i en anonym skrivelse till flera myndigheter, däribland Utbildningsdepartementet, om att bli granskade. Personalen menade att bristande demokrati och en straffkultur hade lett till bland annat flera sjukskrivningar.

I ett pressmedelande från Konsthögskolan säger Marta Kuzma själva att hon kommer sakna skolans studenter men att tjänsten på Yale kommer ge henne möjlighet att forma riktiningen på utbildningen där.

Marta Kuzma har varit rektor sedan i juli 2014 och hennes förordnande var sex år framåt. Hon slutar till sommaren och i ett brev till studenterna som Kulturnytt tagit del av, berättar hon att fått arbete som dekan vid Yales konsthögskola i USA.

Kulturnytt söker Marta Kuzma för kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista