Rafael Chirbes. Foto:Philippe Matsas.Opale Leemage.
Rafael Chirbes. Foto: Philippe Matsas.Opale Leemage.
Litteraturrecension

Rafael Chirbes "Utkanter" - en nedstigning i helvetet

2:20 min

Den spanske författaren Rafael Chirbes, som avled förra året, gjorde sig känd för sina svidande vidräkningar med sitt hemlands skuggsidor. "Utkanter" har kallats "Den spanska krisens stora roman".

Med en mosaik av röster skildrar Rafael Chirbes ett samhälle i upplösning. Olba, en byhåla på spanska östkusten. Esteban har tvingats slå igen snickeriet, kronofogden ska mäta ut huset, bankkontot är fruset. Det är Spanien 2001 när den ekonomiska krisen fick arbetslöshetssiffrorna att stiga över 20 procent. Bostadsbubblan har spruckit, bankerna har gått i konkurs och statsskulden skenar.

Esteban söker sig till kärret där han brukade fiska som barn, till gyttjans mjukhet, lukten av det som håller på att ruttna. Kärret blir en metafor för allt som går sönder, upplöses- en nedstigning i helvetet.

"Utkanter" visar verkligheten rå och oförfalskad. Hans prosa är ett aldrig sinande flöde, en monolog som skiftar perspektiv i denna polyfona kör av röster från utslagna, prostituerade, egendomslösa och migranter. Här, bland vassruggarna, bladvassen och kaveldunen kollapsade de sista drömmarna. Chirbes skriver in sig i en tradition av brett dokumentärt berättande som John Dos Passos eller W G Sebald. Han betraktar offer och förövare, alla instängda i ett nät av korruption och spekulationer.

Esteban sköter om sin gamle far. Huden är fjällig med en gulaktig färg, han luktar rost och urin. I Chirbes "Utkanter" är vi alla byten. När vi krossat naturens koder, när kärret är förgiftat och sumpmarken sprider sig har förhoppningarna om ett bättre liv grusats en gång för alla. ”Precis som fisken, precis som kroppar, dör illusionerna och när de dött stinker de och förgiftar omgivningen.”

Rafael Chirbes Olba är staden som Gud glömde. Att läsa "Utkanter" kostar på, man tappar nästan andan i det ursinniga flödet, men det är värt det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista