Fadi Baki, redaktör för seriemagasinet Samandal i Libanon. Foto Alexandra Sandels/SR
Fadi Baki, redaktör för seriemagasinet Samandal i Libanon. Foto Alexandra Sandels/SR

Serieredaktörer i Libanon döms för förolämpning av kristen tro

2:26 min

Redaktörerna för det populära libanesiska seriemagasinet Samandal har fällts i domstol för "förolämpning av religion", i det här fallet den kristna tron. Kulturnytt har träffat en av redaktörerna i Beirut.

- Vi blev behandlade som kriminella. Fick sitta där och vänta på bänkar och kallades in en i taget, säger redaktören Fadi Baki.  

Han kommer väl ihåg när han och de andra redaktörerna för seriemagasinet Samandal blev uppkallade till sitt första förhör på censurenheten på Libanons säkerhetstjänst för nu sex år sedan. "Så ni vill elda upp en shejk och en präst," utbrast den upprörde tjänstemannen och pekade på en tecknad serie från ett Samandal-nummer. Där visades hur en muslimsk imam och en präst dränks in i bensin och tänds på.

Fadi Baki försökte förklara för censorn att det var satir, en bokstavlig illustration av det libanesiska uttrycket yahreek deenak, "Må Gud bränna din religion". Frasen används oftast för att uttrycka förbittring eller utmattning, snarare än för sekteristiska påhopp.

Fadi Baki blev även konfronterad med en annan av Samandals tecknade serier, som tydligen hade väckt upprörda känslor. Den hette "Ecce Homo" och visade bland annat en romersk fältherre ha gaysex.

- Den serien handlade om hur den romerske centurionen gick ut och söp sig full och hamnade i säng med en av sina underlydande legionärer. Och så vaknar han upp full av ångest och tänker: "Herregud, jag har haft gaysex, alla kommer att håna mig!", berättar Fadi Baki.  

Den rättsliga processen pågick i nära fem år. Fadi Baki hade börjat att glömma det hela. Men så kom domen som skickade chockvågor genom Libanons konstnärskretsar: de tre redaktörerna fälldes på samtliga åtalspunkter och blev beordrade att betala 170 000 kronor i böter, motsvarande två år i fängelse. De överklagade nyligen domen, men förlorade återigen i rätten.

Ayman Mhenna, som leder pressfrihetsorganisationen Skeyes Center, kallar domen mot Samandal för ett stort bakslag för konst- och yttrandefriheten i Libanon.

- Tidigare har religiösa grupper förlorat i rätten när de försökt stämma libanesiska konstnärer och musiker för förolämpande av religion eller hädelse, säger hon.

Hör mer om de fällda serietidningsredaktörerna i Beirut härGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista