Bruten näsa stoppar Carmen

Folkoperans premiär på Carmen moves hade pågått i fem minuter då två dansare krockade och den ena bröt sin näsa.

Efter en stunds palaver ställde man in premiären - dock efter att ha först bjudit premiärpubliken på bubbelvin och toreadorarian. Nytt försök blir sannolikt i morgon torsdag. 

Premiären på Folkoperan i Stockholm är en balettversion av Bizets opera skapad för stråkar och slagverk av den ryske tonsättaren Rodion Sjtjedrin. Till det har Folkoperan lagt flera av de välkända ariorna.

Det är mycket ovanligt med en inställd opera- eller musikalpremiär. Enstaka gånger har en sångare agerat på scenen och en annan sjungit och då suttit bland musikerna. Eller så har sångare flugits in från utlandet och kommit direkt från flygplatsen in på scenen.

Bara två gånger under mina över 30 år som recensent har jag varit med om en premiär som ställts in före det här tillfället. En speciell roll som få kan sjunga ställde till det på Norrlandsoperan för flera år sedan och kräksjukan drabbade många sångare i en uppsättning på Göteborgsoperan för runt tio år sedan.

Och så nu - en dansare med bruten näsa... i en dansopera av allt...  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista