Helen Mirren och Oscarsnominerade Bryan Cranston i Trumbo. Foto: Scanbox Entertainment.
Helen Mirren och Oscarsnominerade Bryan Cranston i Trumbo. Foto: Scanbox Entertainment.

"Trumbo" om kommunistjakten i Hollywood

Ett av de mest skamliga kapitlen i Hollywoods historia
2:44 min

Den amerikanske manusförfattaren Dalton Trumbo låg bakom storfilmer som "Spartacus" och "Prinsessa på vift", och regisserade själv filmatiseringen av sin egen roman "Johnny got his gun". Trots det är Trumbo förmodligen mer känd som en av The Hollywood Ten, alltså de filmarbetare som 1947 dömdes till fängelse för kongresstrots när de vägrade vittna inför det amerikanska representanthusets utskott mot oamerikansk verksamhet. Efter fängelsestraffet hamnade de sedan på svarta listan och fick inte jobba inom filmindustrin. Nu har Dalton Trumbos liv blivit film.

"Trumbo" handlar om ett av de samtidigt mest skamliga och mest absurda kapitlen i Hollywoods historia.

Skamligt eftersom den skildrar hur det på 40-talet skapades en svart lista över personer som förknippades med det amerikanska kommunistpartiet - personer som inte fick arbeta inom filmindustrin överhuvudtaget. En lista som kom till i svallvågorna av de allmänt antikommunistiska strömningarna i USA med kommunistjägaren Joseph McCarthy som galjonsfigur.

Absurd, eftersom den handlar om Dalton Trumbo, manusförfattaren som på olika sätt gång på gång lyckades överlista och kringgå alla regler och under falska namn skriva manus till allt från b-rullar till prestigefilmer. Bland annat vann hans pseudonym Robert Rich en Oscar för sitt manus till "The Brave One", medan en kollega fick ta åt sig äran för "Prinsessa på vift", som Trumbo egentligen skrivit.

Det här är förstås en extremt intressant och spännande historia, och huvudrollsinnehavaren Bryan Cranston, känd från tv-serien "Breaking Bad", gör sitt bästa för att porträttera Trumbo som en småmanisk hyperproduktiv excentriker, en sån som tar med sig skrivmaskinen ner i badkaret, och använder sprit, cigg och amfetamin för att kunna hålla sig vaken hela nätterna för att skriva.

Men det blir något nästan komiskt med en film om en manusförfattare där man känner att någon gärna hade kunnat gå in och...tja, piffa upp manuset lite grand. Sätta lite personlig prägel på det. Hotta upp det.

För "Trumbo" håller sig till både innehåll och utseende väldigt nära konventionerna för hur den här typen av sanna livsöden på film nästan alltid ser ut, det är bara birollsuppsättningen som blir lite roligare eftersom filmen utspelas i Hollywood. Som till exempel Helen Mirren, som spelar den blodtörstiga skvallerskribenten Hedda Hopper, ute efter att kväsa varje opatriotisk tanke i nöjesfabriken.

Som historielektion om Hollywoods bitvis mörka historia, och som en samtidskommentar till konstnärernas roll i ett allt mer polariserat medieklimat är "Trumbo" ett måste. Men som film ligger den för bekvämt och gubbar någonstans i filmbiografins mittfåra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".