Christian Harting och Geza Rohrig i "Sauls son". Foto: AP/TT.
Christian Harting och Geza Rohrig i "Sauls son". Foto: AP/TT.

"Sauls son" - en film man bör se

Gunnar Bolin: Det är den definitiva spelfilmen
2:25 min

I helgen är det premiär för den ungerske regissören László Nemes film "Sauls son". Filmen utspelar sig under en och en halv dag i förintelselägret Auschwitz och vi följer Saul som är en del av det så kallade Specialkommandot, fångar som arbetar för tyskarna.

Sauls uppgift är att ta hand om liken efter de som mördats i gaskamrarna.

– Jag har en känsla av att filmen gör för spelfilmen vad dokumentärfilmen "Shoah" gjorde för dokumentärfilmen om förintelsen. Det blir den definitiva spelfilmen, säger Gunnar Bolin. Nemes har tonat ner själva dramatiken på den sparlåga som även livet förmodligen höll sig på för de som faktiskt levde i förintelselägret.

Det låter väldigt intressant, men orkar man se en film som vill återskapa tillvaron i Auschwitz?

– Om man får frågan "vad ska jag se på bio", så svarar jag ändå att man bör se "Sauls son", hur svår den än är, säger Gunnar Bolin.

Det har rapporterats en del på senare år om främlingsfientlighet och antisemitism i Ungern. Hur har "Sauls son" tagits emot där?

– Partiet Jobbik och extremhögern har häcklat den i sociala medier, och även om Fidesz, regeringspartiet, säkert hellre hade sett en heroisk ungersk film få en Oscarsnominering så har man gratulerat Nemes till nomineringen, men man har också sagt att filmens existens visar att det inte finns någon antisemitism i Ungern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".