Denniz Pop in i Swedish music hall of fame

3:35 min

Så här dagen efter tillkännagivandet att Max Martin får Polarpriset tillkännagavs det idag att hans samarbetspartner, framlidne låtskrivaren och producenten Denniz Pop väljs in i musikgalleriet Swedish music hall of fame i Stockholm.

Har Swedish music hall of fame och Polarpriset möjligen samordnat sig? frågar  Kulturnytts Berit Nygren ordföranden för musikgalleriets jury, Jan Gradvall.

- Nej, det finns ingen samordning alls. Det är en ren tillfällighet, svarar Gradvall.

Varför väljer ni in Denniz Pop?

- Denniz Pop känns ju väldigt självklar. Han har ju verkligen förändrat svensk musiks utveckling de senaste 25 åren, och lagt grunden till mycket av det som bland annat då Max Martin har arbetat vidare ifrån.

Denniz Pop, eller Dag Volle som han egentligen hette, var i grunden dj och satte i slutet av 80-talet ihop en grupp dj:s som började skriva låtar åt andra.

- En av dem var Dr Alban, en annan var Ace of base ...

Ace of base-låten "The Sign":s internationella framgångar lade grunden till Cheironstudion som ägdes och drevs av Denniz Pop och där han producerade rader av internationella hits för till exempel Backstreet boys och N'Sync.

Denniz Pop samarbetade också med sångerskan och rapparen Leila K, som nu också väljs in i Swedish music hall of fame. Hon beskrivs av Jan Gradvall som en ikon som har influerat många med sin attityd, däribland Lady Gaga.

- Leila K är någon sorts punkattityd kan man säga fast överförd till någon sorts dansgolvs- och klubbsammanhang. Väldigt kaxig, utåtriktad med en enorm energi och också någon sorts gatukänsla, säger Gradvall.

Swedish music hall of fame är en svensk motsvarighet till Rock'n'roll hall of fame i USA, och ligger i ABBA-muséet i Stockholm. Det är tredje året som galleriets jury väljer in personer som gjort ett bestående intryck i den svenska musikhistorien. Vid sidan av Denniz Pop och Leila K inväljs den här gången revymakaren Karl Gerhard, artisterna Siw Malmkvist och Owe Thörnqvist, vispoeten Barbro Hörberg, jazzmusikern med mera Monica Dominique och gruppen Kent, och så får galleriet nu också sitt första dansband representerat - Sven-Ingvars, som fyller 60 år i år.

- Om man ska sammanfatta svensk populärmusikhistoria som vi gör i Swedish music hall of fame - då är Sven-Ingvars självklara i den historieskrivningen och därmed självklara som invalda, säger Gradvall och talar sedan allmänt i ljudklippet om idén bakom musikgalleriet.

Swedish music hall of fame ligger i ABBA-muséet i Stockholm, och det är tredje året som personer som gjort ett bestående intryck i den svenska populärmusikhistorien väljs in. Juryn består av musikjournalisterna Jan Gradvall, Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan och Anna Charlotta Gunnarsson samt Kerstin Behrendtz som är musikredaktör på SR Musik.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista