Patrick Modiano.
Patrick Modiano.

Patrick Modiano har gjort det igen

Anna Tullberg har läst Patrick Modianos senaste roman.
2:01 min

Ett trettiotal böcker har han skrivit sedan debuten 1968, den franske författaren Patrick Modiano. Och för knappt två år sedan tilldelades han Nobelpriset i litteratur, där en del av motiveringen löd: ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden…”.

Samtidigt som Svenska Akademiens beslut blev känt, kom Modianos senaste roman ut i Frankrike. Nu finns "För att du inte ska gå vilse i kvarteret" på svenska.

"De dunkla butikernas gata", min favoritbok av Patrick Modiano från 1978, börjar med meningen: Jag är ingenting.

För att du inte ska gå vilse i kvarteret börjar med orden: Nästan ingenting.

Som vanligt är det samma historia han berättar om igen, men ändå inte.

Denna gång något mer förfinad, inbillar jag mig och möjligen med färre känslor. Men jag är inte säker. Här finns ingen jagperson, men en förlorad adressbok. En nedlagd bilverkstad, ett bortträngt förflutet som är ett mysterium och en påstridig man som med dunkla motiv tvingar fram minnesrester hos huvudpersonen.

Vem är han, som nu börjar bli lite till åren? Vad har hänt honom? Han känner till ett stort antal hus i Paris med två utgångar. Det verkar vara bra kunskap, om han nu snabbt måste fly. Men är det verkligen någon som jagar honom?

Vem var kvinnan som tog hand om honom som barn, när hans föräldrar inte gjorde det? Vart tog hon vägen?

Inget får vi säkert veta. Och kartan över Paris, där allt ska ha utspelat sig, är lurig. Det närvarande och det förflutna smälter samman. Det är precis det jag gillar så mycket med Modiano. Då och nu samtidigt. Detaljer kan vara tydliga men sammanhanget alltid diffust. Han skriver effektivt, avlövat och med mycket rymd. Allt det jag inte får reda på kan jag drömma ihop.

Jag vet inte hur många romaner jag läst av Patrick Modiano vid det här laget. Jag blandar ofta ihop titlarna.

"För att du inte ska gå vilse i kvarteret" är dock precis lika bra som någon annan. Troligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".