Pjotr Pavlenskij framför den brinnande porten på den ryska säkerhetstjänstens högkvarter i Moskva. Foto:  AFP PHOTO / NIGINA BEROEVA
Konstnären Pjotr Pavlenskij framför den brinnande porten på den ryska säkerhetstjänstens högkvarter i Moskva. Foto: AFP PHOTO / NIGINA BEROEVA

Rysk konstnär inspärrad på psykiatrisk klinik

Sedan den 26 januari hålls den ryske konstnären och aktivisten Pjotr Pavlenskij mot sin vilja på en psykiatrisk klinik i Moskva.

 Pavlenskij greps efter att han tänt eld på entrén till den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i november i fjol. Nu får han vare sig träffa sin advokat eller ha kontakt med omvärlden, skriver Amnesty, som uppmärksammar fallet med en så kallad blixtaktion.

I tidigare aktioner har Pavlenskij bland annat sytt ihop sina läppar i protest mot behandlingen av gruppen Pussy Riot. I november 2013 slog han en spik genom sin pung i en aktion på Röda torget i Moskva, i protest mot den ryska ledningens aktioner mot politiska rättigheter.

Läs mer om Pavlenskij och hans aktioner


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista