Elin Grelsson Almestad. Foto: Matilda Rahm
Elin Grelsson Almestad. Foto: Matilda Rahm

Socialdemokratins och kyrkans fall i Elin Grelsson Almestads nya roman

2:05 min

Hundarna på huvudgatan är Elin Grelsson Almestads andra roman. I det här nya verket står socialdemokratin och kyrkan i centrum.

Det är genom Johannas uppväxt och liv vi får följa socialdemokratin och kyrkans allt svagare ställning i det svenska samhället. Hon växer upp i Kramfors med pappa Lennart som socialdemokratisk kommunpamp. Tillvaron kretsar kring första maj tåg och besök i kyrkan. Samtalen vid matbordet handlar om politik. Pappa Lennart vet bäst och därefter Johannas storebror Lars. Johanna är den försiktiga som söker sig fram genom livet, mamman står för servicen och det viktiga arbetet med att hålla ihop en familj.

I takt med att åren går blir Lennart allt mer bitter på partiledningen, inträdet i EU ältas grundligt. Och så är det ju skriverierna i lokalpressen om att han inte riktigt skilt på privata inköp och kommunens när han använt kontokortet. Sveket när faderns moraliska kompass fallerar äter sig in i Johanna som brinner för att hjälpa behövande men vars egna behov som människa ter sig lite diffusa.

Otydlig är också romanens berättelse om Mazen, den unge flyktingen från Irak som inte får stanna i Sverige. Hans avvisning skär sönder det som är Johannas liv. Hon har ju misslyckats med att rädda honom och orkar inte längre arbeta, men som läsare får jag inte reda på särskilt mycket om Mazen, om Johannas relation till honom och varför hon blivit så fäst vid just denna pojkes öde.

Desto mer skriver Elin Grelsson Almestad om kyrkan. Johanna försöker ta sin jämtländska församling in i 2010-talet men möter motstånd. Kyrkans gubbar och tanter beskrivs som hopplöst passé. Och i den här växelvisa berättelsen om kyrkan och socialdemokratin skildras två kolosser på fall. Det är pricksäkert och medryckande läsning, och jag skulle gärna läsa mer om det författaren här börjar undersöka nämligen den självbild som fostrats hos de troende i de bägge institutionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista