Dansbandet Jigs förlorade mot skivbolaget Warner

Vilken rätt har skivbolag egentligen att lägga ut musik som skapades före den digitala eran på strömmade tjänster som Spotify? Ifjol kom Solna tingsrätt fram till att Musiknätet Waxholm inte hade rätt till det, men idag kommer Stockholms tingsrätt fram till det diametralt motsatta.

I dagens dom får ett annat skivbolag - Warner - rätt att lägga ut musik med dansbandet Jigs på 70-talet.

Det handlar bland mycket annan musik om låten "Hallå du gamle indian" från 1973.

Målet har drivits av det numera nedlagda dansbandets kapellmästare Tryggve Johansson med hjälp av Musikerförbundet. Enligt dem har Warner inte rätt att lägga ut bandets musik på strömmade tjänster eftersom musiken skapades före den digitala eran och det inte finns några avtal som reglerar hur musiken får användas digitalt, men Stockholms tingsrätt går alltså på Warners linje.

Tingsrätten anser att det som Jigs och Warner har kommit överens inte är begränsat till en viss teknik utan avser alla former av användning. Det som enligt Stockholms tingsrätt också talar för att det gäller alla former av användning är att Tryggve Johansson har fått royalty från Warner vid minst två tillfällen och fakturerat för det utan invändning.

Det här fallet är identiskt med det som Musikerförbundet drev tillsammans med punkbandet KSMB:s trummis Johan Johansson i Solna tingsrätt ifjol. Också i det fallet hade skivbolaget gjort utbetalningar till artisten, men där kom tingsrätten fram till att skivbolaget inte hade rätt att disponera inspelningarna mer än i fysisk form. Den domen har överklagats av MNW, och målet tas upp i Svea hovrätt senare i vår.

På Musikerförbundet lägger de nu pannorna i djupa veck över domen i Stockholms tingsrätt idag. Enligt förbundets ordförande Jan Granvik har de båda avtalen snarlika innebörder.

- Vår mening är att innebörden i princip handlar om att man ska använda inspelningarna till att ge ut musik på inspelad skiva, och några digitala användningsområden existerade ju inte i det avtalet eller i det här avtalet när man ingick dessa, så att det här är ju väldigt märkligt, säger Granvik.

Musikerbundets uppfattning är att så mycket som hälften av all musik som ligger ute på strömmade tjänster idag gjordes före den digitala eran och saknar avtal som reglerar en digital användning, på bekostnad av dem som har gjort musiken, men det är inte klart än om förbundet överklagar dagens dom.

- Vi måste ju göra en ordentlig juridisk genomgång över hur domstolen har resonerat i det här fallet, säger Granvik.

Kulturnytt söker Warners advokat Peter Danowsky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista