Bibliotek

Otrygga jobb högt upp i åldrarna inom kultursektorn

2:04 min

Tidsbegränsade och otrygga anställningar högt upp i åldrarna - så ser arbetslivet ut för många inom kultur- och kommunikationsbranschen. Detta enligt en rapport från fackförbundet DIK som kulturnytt har tagit del av.

"Det är väldigt svårt att komma åt de fasta jobb som finns. Det blir föräldravikariat och liknande."

"Här känner man hela tiden osäkerhet, otrygghet, att jag kan åka ut närsomhelst. Då får man hålla inne med kritik."

"Antingen så byter man bransch eller så handskas man med det."

Det här är några av de kommentarer som kommit fram i en ny rapport om otrygga anställningar från fackförbundet DiK. Där citeras bland andra Susanne, som har jobbat på olika museer i nästan 30 år och aldrig fått en tillsvidareanställning. Och hon är inte ensam. Rapporten grundar sig på en undersökning bland ungefär 9000 medlemmar och visar att tidsbegränsade anställningar går högt upp i åldrarna och pågår under lång tid. Genomsnittsåldern för tidsbegränsat anställda är 36 år i hela förbundet, och inom bibliotek- och museisektorn är den ännu högre - hela 40 år. På resten av arbetsmarknaden är de flesta med tidsbegränsade anställningar runt hälften så gamla. Attila Rostoványi är ordförande för DiK, och han menar att arbetsgivarna har satt det här i system.

- Det finns ett omfattande och utbrett missbruk av visstidsanställningar i Sverige. Särskilt då också när det gäller våra medlemmar. Vi ser ju att arbetsgivarna behöver de här medarbetarna och de behöver dem långsiktigt, men de utnyttjar dem kortsiktigt, säger Attila Rostovanyi.

Han menar alltså att arbetsgivarna utnyttjar visstidsanställningar för att lättare kunna göra sig av med anställda. Men på Sveriges kommuner och landsting, som är den största arbetsgivaren inom de här yrkesgrupperna, kommer rapportens slutsatser som en nyhet. Agneta Jöhnk är chef för arbetsgivarfrågor där.

- Det är ingenting som jag har hört förut att det missbrukas på det sättet, sedan finns det säkert arbetsgivare som förhållit sig till tillfälliga anställningar på ett sånt sätt som den enskilda uppfattar som missbruk, och det är klart att det har betydelse för den som har jobb att man är tryggare om man har en fast anställning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista