Sven Wollter i Driving Miles
Sven Wollter i Driving Miles Foto: Ola Kjelbye

Driving Miles - sista föreställningen för Wollter

2:27 min

Det blev långa applåder och stående ovationer efter premiären på Driving Miles, en pjäs för en skådespelare och sex musiker av Henning Mankell. Sven Wollter har sagt att detta är hans sista scenföreställning och publiken strömmar till teatern för att ta emot denna avskedspresent. En studie i blått, säger Mia Gerdin.

Intervju. Kulturnytt i P4 träffar Sven Wollter inför "Driving Miles"-premiären

Driving Miles är en lågmäld, smårolig och djupt mänsklig historia om hur två världar möts vid en jazzfestival i norska Molde. Wollter gestaltar Steinar som har en bilskrot och Henning Mankell låter honom återberätta den sanna historien om hur taxichauffören Sven-Aage får i uppdrag att hämta Miles Davis vid flygplatsen. Miles Davis undrar från baksätet om Sven-Aage gillar hans musik? Nej, säger han - och de blir vänner för livet.

Mankells text håller denna lakoniska berättarton och pjäsen får sin dynamik i att föreställningen bygger lika mycket på de återblickande och reflekterande texterna som på Miles Davis musik. De sex rutinerade och samspelta musikerna, Bernt Andersson, Bosse Stenholm, Stefan Sandberg, Anders Blad, Per Melin - och så den som fått det extra ansvarsfyllda uppdraget att blåsa i trumpeten, Daniel Ekborg - sitter i halvcirkel och förvaltar Davis musik - stycken som Sid's ahead och Flamenco Sketches - med fingertoppskänsla och driv. Wollter rör sig framför och mellan dem i små rörelser; ett växelspel, ett slags nertonat call and respons. Allt avtecknat mot en intensivt bluesblå fond som bara vid några tillfällen skiftar färg till grönt eller rött.

Driving Miles är lika mycket en hyllning till musiken som till livets små mirakel. För att skapa ytterligare intimitet till föreställningen har man krympt salongen, de tre främre bänkraderna är borttagna, scenen kommer närmare, och platserna långt bak har man också tagit bort. Regissören Eva Bergman förstärker på så sätt känslan av närhet och närvaro; just det som är så viktigt för själva livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista