Bobby Cannavale i "Vinyl". Foto: HBO Nordic.
Bobby Cannavale i "Vinyl". Foto: HBO Nordic.

Nya tv-serien "Vinyl" bra men klyschig

2:44 min

Kriminalitet, Droger, Sex, Vapen och Galenskap - kort sagt något för alla. Så beskriver HBO den nya serien "Vinyl" som har premiär idag.

Serien startar i 70-talets New York 1973, utspelar sig i musikbranschen och har ett par riktigt stora namn bakom sig, inga mindre än Mick Jagger från Rolling Stones och för regin i första avsnittet står Martin Scorsese.

Joel Larsson, reporter här på Kulturnytt, har tittat på den här nya serien.

Vad handlar den här nya TV-serien om?

Huvudpersonen i "Vinyl" är Rich, han är direktör för skivbolaget American Century som har hamnat i bland annat finansiella problem. Jag säger bland annat här, för det är en imponerande lista av laster som radas upp under det nästan två timmar långa premiäravsnittet, och det som börjar som en ganska lättsam musikexposé mynnar till slut ut i en mörk gangstersaga

Vad har Jagger och Scorsese gjort för avtryck i serien?

– Martin Scorsese har ju bland annat gjort filmen "Wolf of Wall street" och det första som slår en när man kollar på "Vinyl" är hur mycket av just den filmen, rent estetiskt, som man kan se i serien. Det finns dessutom små referenser till den filmen intryckta här och där. Det som skiljer dem båda åt är ju att "Vinyl" behandlar skivindustrin istället för finansmarknaden. Men det verkar finnas minst lika mycket fulspel och dekadens i de båda världarna, och karaktärerna vältrar sig verkligen i droger, sex och lyx, men också i ikonisk rock n roll, och det kanske är där som Mick Jaggers bidrag syns mest. Jag förmodar att han har bidragit med sina personliga upplevelser av livekulturen och att Scorsese utnyttjat sin erfarenhet som kung av gangsterfilm för att blåsa liv i den.

Hur bra är den då?

- Ja, när dialogen med all sin gapigt grabbiga charm, sitter som den ska, och karaktärerna får bli riktigt förbannade så lyser serien verkligen. Och det kan vara oemotståndligt att höra klassiska band som Led Zeppelin, Black Sabbath och till och med Abba göra musikaliska gästspel. "Vinyl" kan ha årets bästa soundtrack. Men ibland så brer man på med för mycket klyschor, som när huvudpersonen Rich får upp vittringen på någon osignad artist och väser fram "what's that sound". Dessutom så har jag personligen ganska svårt för när skådespelare ska gestalta band och artister och mima med i låtar, men det är väl närmast en smakfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista