Bandet Ghost.
Metalbandet Ghost fick en Grammy för låten Cirice. Foto: Chris Pizzello/TT.

Grammy till svenskt hårdrocksband

2:27 min

Svenska metalbandet Ghost från Linköping fick en Grammy under nattens Grammygala i Los Angeles.

De fick sin Grammy i kategorin 'best metal performance', motsvarande årets metal-låt för sin låt "Cirice".

– Tack så mycket för detta. Det här är självklart en stor, stor grej för oss, sa bandet i tacktalet och fortsatte: En mardröm har just blivit till en dröm, så tack så mycket för det. Tack alla som har varit inblandade. Nu: Gå och festa! 

Och flera svenska producenter prisas för Taylor Swifts "1989".

Max Martin, Ali Payami, Johan "Shellback" Schuster, Mattias Larsson, Mattias Bylund och Robin Fredriksson vinner en prestigefylld Grammy för årets album för Taylor Swifts "1989".

I kategorin årets skiva var Max Martin och hans svenska producentkollegor nominerade för "Blank space" med Taylor Swift respektive "Can't feel my face" med The Weeknd. Men där vann "Uptown Funk" med Mark Ronson featuring Bruno Mars.

Det blev heller inget pris till Max Martin och "Shellback" för Taylor Swifts låt "Blank space". Ed Sheerans "Thinking Out Loud" vann i stället kategorin årets låt.

Det hemlighetsfulla Linköpingsbandet Ghost tog tidigare i natt emot priset för årets metal-låt i Los Angeles innan själva tv-sändningen hade dragit igång, självklart klädda i sina masker.

– Hej! Vi är Ghost, sade de när de gick upp på scenen.

– Tack så mycket för detta. Det här är självklart en stor, stor grej för oss. En mardröm har just blivit till en dröm, så tack så mycket för det. Tack alla som har varit inblandade. Nu: Gå och festa!

Tove Lo och Ilya Salmanzadeh var tillsammans med Max Martin nominerade för Ellie Gouldings låt "Love me like you do" i kategorin bästa låt skriven för visuella medier, men där vann i stället "Glory" från filmen "Selma".

Det blev heller inget pris för Radiokörens chefdirigent Peter Dijkstra, inblandad i en inspelning som var nominerad till en Grammy i kategorin kör, med Bernard Haitink som huvuddirigent.

Inte heller duon Galantis, nominerade för bästa inspelning i dansgenren för "Runaway (U & I)", kammade hem något pris.

Taylor Swifts "1989" vann tidigare i natt också i kategorin bästa popalbum på för-galan.

Swift, som senare uppträdde på själva galan - för dagen i ny frisyr - var under förgalan inte själv på plats, men en annan av producenterna, Jack Antonoff, tog emot priset å hennes vägnar och ringde henne från scenen.

Hon var sprudlande glad över utmärkelsen och frågade om James Taylor, som också var nominerad, var i salen.

– Kan du tala om för honom att jag älskar honom?

Swifts låt "Bad Blood" fick också pris för årets musikvideo.

Rapparen Kendrick Lamar var den stora stjärnan under Grammy-galan i Los Angeles. Han belönades i totalt fem kategorier.

Lamar fick bland annat priset för bästa hiphop-album med skivan "To pimp a butterfly"och bästa hiphop-låt med "Alright".

Galan leddes av rapparen LL Cool J och som vanligt uppträdde en rad stjärnor, förutom Taylor Swift också Adele, Justin Bieber, The Weeknd och Lady Gaga som hyllade nyss bortgångne David Bowie.

Rihanna ställde in sitt medverkande i sista stund. Det var läkarens ordination, enligt flera amerikanska medier, eftersom hon är sjuk i luftrörskatarr.

Alla vinnare vid galan

Årets album: Taylor Swift: "1989".

Bästa metal-låt: Ghost: "Cirice"

Årets låt: Ed Sheeran: "Thinking out loud"

Bästa nykomling: Courtney Barnett, James Bay, Sam Hunt, Tori Kelly, Meghan Trainor

Bästa popalbum: Taylor Swift: "1989".

Bästa rapalbum: Kendrick Lamar: "To pimp a butterfly".

Bästa rockalbum: Muse: "Drones".

Bästa r'n'b-album: "Black Messiah",  D'Angelo.

Bästa nykomling: Meghan Trainor.

Årets skiva: Mark Ronson featuring Bruno Bars: "Uptown funk".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista