Pjotr Pavlenskij framför den brinnande porten på den ryska säkerhetstjänstens högkvarter i Moskva. Foto:  AFP PHOTO / NIGINA BEROEVA
Konstnären Pjotr Pavlenskij framför den brinnande porten på den ryska säkerhetstjänstens högkvarter i Moskva. Foto: AFP PHOTO / NIGINA BEROEVA

Konstbråk i Ryssland - experter lämnade tävlingsjury


Ett bråk har utbrutit kring årets upplaga av det prestigefulla ryska konstpriset "Innovation". Fyra experter lämnade igår prisjuryn i protest mot att konstnären Pjotr Pavlenskijs aktion "Hotet" strukits från nomineringslistan.

Pavlenskij sitter just nu tvångsinternerad på mentalsjukhus i Moskva och hotas av åtal för sin aktion där han i november förra året tände eld på en träport till den ryska säkerhetstjänsten FSB:s huvudbyggnad.

Konstkritikern Anna Tolstova säger till den ryska upplagan av The Art Newspaper att hon hoppat av efter att själv nominerat Pavlenskijs aktion i huvudkategorin av Innovationspriset och att den sedan fått flest röster i första urvalsröstningen.

Ingen förklaring har lämnats till varför verket strukits, men andra kritiska jurymedlemmar säger till den ryska kultursajten Colta att kategorin "Årets bildkonst" nu tagits bort helt och hållet från priserna i Innovation 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista