Från filmen "Den unge Zlatan".
Från filmen "Den unge Zlatan".

Den unge Zlatan lik den gamle

2:19 min

Idag är det premiär för filmen "Den unge Zlatan" i regi av Fredrik och Magnus Gertten som tidigare skildrat Zlatan inpå livet i "Blådårar 2". Gunnar Bolin recenserar.

P1 Kultur - podd. Jennifer Kücükaslan och Nina Asarnoj om Zlatan-filmen

Jag ska bli bättre med närvaron i skolan efter jullovet, lovar Zlatan Ibrahimovic.

Hur det gick med just den karriärsplaneringen låter jag vara osagt. Men i övrigt kan man utan överdrift konstatera att Zlatan Ibrahimovic lyckats med allt han föresatt sig inom fotbollen, utom i de fall som laget inte har uppnått Zlatans egna mål.

Hans storhet är av den magnituden att det förmodligen kommer att bli så att alla vi fotbollsälskare först när han är borta från plan kommer att förstå hur stor han var, denne Sveriges genom tiderna störste idrottsman.

Såg du sett Zlatan live? Kommer barn och barnbarn fråga sina grånade släktingar som kommer att tävla om att dra skrönor om dribblingar och skott, precis som jag växte upp med legender om Kurre Hamrin och Nacka.

Zlatan är störst men inte mest älskad. Det visar bröderna Gerttens film med eftertryck. Den gamle Zlatans trulighet, hans ovilja att förklara sig, hans egocentricitet på och utanför planen den har han burit med sig hela karriären. Och ingen kan säga att han gjort fel, med tanke på vad han uppnått.

"Den unge Zlatan" är en film för en internationell publik, främst. Alla vi andra fotbolls - och kanske också Zlatanfrälsta, vi som har sett de båda Blådårarfilmerna och som i smyg tar en paus med att se hyllningsklipp på Youtube av Den stores bravader, alla vi, har inte så mycket nytt att hitta.

Bröderna Gertten sitter på ett enastående material eftersom de följde Zlatan under hans två första år. Filmen sträcker sig från just diskussionen om han skolkar för mycket tills han hamnar i Juventus efter första proffsåren i Ajax.

Men materialet med Zlatan är från Malmö och den allra första tiden i Ajax, en del har vi sett men det mesta är nytt. Och det är ett idolporträtt, det här är en film som just vill visa omvärden och framtiden, så här var han när han började, den store Zlatan Ibrahimovic. Att det naturligtvis hade varit en dröm om den gamle Zlatan hade kommenterat den unge, ja det är självklart.

Men så släpper han ingen in på, livet längre.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista