Nu tar allt fler fackförbund i kultursektorn fram nedskrivna alkoholregler.
Nu tar allt fler fackförbund i kultursektorn fram nedskrivna alkoholregler. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler fackförbund i kultursektorn tar nu fram striktare alkoholregler

2:11 min

Kulturnytts granskning av fackförbund och fackliga intresseorganisationer i kultursektorn visar att fyra av sex av förbunden inte har några egna skriftliga regler för hur alkohol på medlemmarnas bekostnad får förekomma. Det trots att organisationer med fler än tio anställda enligt Arbetsmiljöverket bör ha det. Men nu tar allt fler fram striktare nedskrivna regler i frågan. Ett förbund som redan gjort det är DiK.

Kulturnytts granskning - del 1: Flera kulturfackförbund saknar alkoholregler

– Man kan tolka saker olika när man har en muntlig policy men har man en tydlig skrift med vad som är måttligt och vad som är sunt förnuft så finns det inga tveksamheter, säger DiK:s vd Helen Hellströmer.

När hon tillträdde som vd på DiK förra våren blev hon förvånad över att det inte fanns några nedskrivna regler för hur alkohol får förekomma i samband med till exempel personalfester eller möten anordnade av förbundet. Sedan dess har hon tagit fram en policy som tillåter viss representation med alkohol. Samtidigt ifrågasätter hon om organisationer med ett ansvar gentemot sina medlemmar alls bör bjuda på alkohol.

– Det är nog en tradition som många företag har levt med och det kanske är dags att sätta saken på sin spets nu och fundera över om det är bra eller inte, säger hon.

Även Teaterförbundet, som hittills enbart har haft muntliga riktlinjer, håller på att utforma skriftliga regler för alkoholförtäring. Idén om ett skriftligt dokument föddes hos förbundet redan i början av januari, men i dag känns det än mer aktuellt, menar förbundsdirektör Mika Romanus.

– Med anledning av de frågor som kom upp kring Kommunal så är det så klart en fråga som är extra angelägen för alla inom den fackliga rörelsen, säger hon.

Men att från förbundets sida bjuda på alkohol vid speciellt utvalda tillfällen är okej, tycker Mika Romanus:

– Om det är särskilda saker som man vill manifestera eller fira, då tycker jag att Teaterförbundet precis som andra organisationer kan servera alkohol, så länge det inte är med några extravaganser.

De förbund som nu vill utforma nedskrivna regler bör i första hand tänka på medlemmarna. Det menar Jessica Rosengren på organisationen Alna, där man arbetar med alkohol och andra droger i arbetslivet.

– När man funderar igenom frågor kring representation så måste man också fråga sig vilka ens medlemmar eller kunder är, och om man kan stå för den representation man har inför dem. Alltså: på vilket sätt gynnas eller missgynnas våra medlemmar av representationen? Helt enkelt att kunna se sina medlemmar eller kunder i ögonen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista