Ur filmen Pojkarna av Alexandra Therese-Keining.
Ur filmen Pojkarna av Alexandra Therese-Keining.

Pojkarna - en film om att vilja vara flicka och pojke

Jenny Teleman om den nya ungdomsfilmen "Pojkarna"
2:42 min

"Pojkarna" om tre tonårstjejer som på magisk väg förvandlas till pojkar är regisserad av Alexandra-Therese Keining efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman. Hur blir den som film?

Tre fjortonåriga flickor handlar det om; Ebba, Momo och Kim som är urbästisar, hårt mobbade i skolan av gapiga elaka stackars grabbar. lärarna lyssnar inte, hora är vardag, allt är pest. På riktigt pest, det är terror de möter varje dag av killarna. Så hittar de ett frö, äter av plantan som växt upp, och märker att den förvandlar dem en stund till pojkar. Nåt som först är bara roligt, men sedan alltmer komplicerat.

Att byta kön och kropp sådär det borde kännas lite förvirrande hur tar de det?

Det är nästan filmens bästa scen, när flickorna ser sig själv i spegeln som tonårskillar, mäktigt lika sig själva men ändå inte, det är bara jubel och fnissigt när de, hör sin nya röst, ser sina muskler, ser sig själva som den andre och sen när de såklart spanar försiktigt ner i byxan och uttalar den lite odödliga repliken "Jag har en kuk! Den är mjuk som en liten fågelunge." Det sammanfattar en ny ung könsroll perfekt tycker jag.

Så du gillar den här romanen som film? 

Den här scenen visar allt jag tycker om med den, det är ett känsligt, kunnigt öga som ser ungas könsfängelse, glidningen, den formulerade längtan efter en annan kropp att vara två personer i en, ibland också mycket fint spelat. Men det är en oerhört seg historia att titta på tyvärr.

Varför det?

Det handlar om hur den ser ut som film, klippning, bildarbete, personregi, tempo. Det är mycket arbete nerlagt, där undervattenscener, gryning på miljonprogramstak, det är öppet tänkt med foto här.

Men "Pojkarna" ska ju också handla om magi. Det är en förtrollad planta det rör sig om, ett midsommarnattasdrömtema, och det ser bara ut som någon tömt hela Elloskatalogens myslampor i ett växthus även högstadiekorridorens hårda verklighet hackar av lite för tafatt regi.

Bygget om du förstår, själva filminspelningen, rekvisitan, hörs rakt igenom den filmen och det är fatalt för all magi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".