Baalshamins tempel i Palmyra sprängs av IS styrkor. Foto: AP/TT
1 av 3
Baalshamins tempel i Palmyra sprängs av IS styrkor. Foto: AP/TT Foto: Uncredited
En man som med en slägga hackar sönder en relief i den antika assyriska staden Nimrud i Irak. BILD: AP/TT
2 av 3
En man som med en slägga hackar sönder en relief i den antika assyriska staden Nimrud i Irak. BILD: AP/TT
Palmyra. Foto: Silvan Rehfeld/TT
3 av 3
Palmyra. Foto: Silvan Rehfeld/TT

Italien och Unesco inrättar insatsstyrka mot kulturarvsbrott

En italiensk styrka, byggd på polisstyrkan Carabinieri, ska ta upp kampen med IS och andra som satt förstörelsen av kulturhistoriska monument i system.

Poddspecial. Drömmen om Palmyra – ett reportage av Mattias Berg

Italien och FN:s kulturorgan UNESCO ska nu samarbeta för att skydda viktiga kulturhistoriska monument och föremål i konfliktzoner. Uppgörelsen innebär att Italien inrättar en speciell insatsstyrka för ändamålet, liksom ett center i Turin för att utbilda experter i skydd av kulturarv.

Insatsstyrkan bygger på den paramilitära italienska polisstyrkan, Carabinieri, som länge gått i bräschen för kampen mot den illegala handeln med internationella kulturföremål. Det är ännu inte klart i vilket land som styrkans första uppdrag blir.

Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni betonade vid överenskommelsens undertecknande att handeln med stulna monument är en av IS viktigaste inkomstkällor.

I P1 Kultur samtalar programledaren Måns Hirschfeldt med Kulturredaktionens Mattias Berg, som följt frågan om den systematiska skövlingen av kulturarv i krigszoner. Här är en ungefärlig sammanfattning av deras samtal.

Måns Hirschfeldt: Hur har man tänkt att organisera den här insatsstyrkan för att skydda internationella kulturarv?

Mattias Berg: Ja, det vet man inte riktigt än. Men styrkan tänks dels bestå av 30 medlemmar ur Italiens delvis militära poliskår Carabineri, som då ska skydda styrkans övriga medlemmar. Det vill säga lika många arkeologer, forskare och tekniker av olika slag. 
Dessutom ska den här styrkan vara baserad i Turin, där det även skapas ett nytt center för utbildning av experter i skydd av kulturarv.

Varför är det just Italien som arbetar med det här?

Det finns ju en lång tradition av arbete med kulturarv från Italiens sida, naturligtvis både i landet – med alla monument där – och internationellt. Och Carabinieri har länge varit aktiva med att förebygga den illegala handeln med kulturföremål, som många menar är en av de viktigaste finansieringskällorna för IS aktioner.

Du har ju tidigare intervjuat personer med insyn i den här frågan, vad säger de?

Ja, dels har jag talat med en statsvetare i Umeå, Dzenan Sahovic, som i ett stort EU-projekt studerat kulturarv i krigszoner över hela världen. Det var när det kom ett förslag om en regelrätt FN-styrka för att skydda kulturarv i höstas.
Han tyckte att det förslaget var intressant – men pekade också på problemen med det, vilket liknar de dilemman som finns även i den här konstruktionen.
Inte minst att ställa människoliv mot monument på det här sättet. För vad händer när den första ur de här styrkorna faktiskt dör på sin post?

Jag intervjuade även Unescos ordförande Irina Bokova när hon var här i november – och hon var ju oerhört oroad, förstås, över skövlingen av världsarv och viktiga internationella monument. Hon pratade också mycket om chefsarkeologen i syriska Palmyra, Khaled Assad, som halshöggs just för sitt arbete under IS intåg i staden.
Så man kunde nästan höra att någonting konkret var på gång då, även om Bokova inte avslöjade någonting vid det tillfället.

Vet man något om hur det tänkt att insatsstyrkan ska arbeta?

Än så länge väldigt lite. Till exempel vet inte var någonstans styrkorna ska börja sitt arbete.

Hittills har inte insatser mot den här förstörelsen och illegala handeln varit vidare framgångsrika. Nu skapar Unesco och Italien alltså en "kulturarvpolis" - ser man några flera motdrag på gång?

Ja, det mest uppmärksammade är väl att Italiens premiärminister, Matteo Renzi, utlovat en miljard euro till kultur de närmaste två åren – just för att möta terrorismen med andra vapen. De säger sig vilja satsa lika mycket på kultur som på konkret terrorbekämpning, bland annat specialsatsningar i utsatta områden och en särskild ”kulturpeng” på hela 500 euro, alltså nästan 5 000 kronor. Den ska gå till alla 18-åringar i Italien för att gå på teater och museer etc.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista