Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson och Ralph Fiennes i A bigger splash. Foto: Paolo Roversi.
Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson och Ralph Fiennes i A bigger splash. Foto: Paolo Roversi.

Sex, droger och rock´n´roll i A Bigger Splash

2:26 min

A Bigger Splash pendlar mellan pinsam och skådespelarbra. Och drogerna, sexet och rock´n´rollen kommer i en lågintensiv portion.

Vi är alla obscena, det är hela poängen... de två hannarna i rockstjärnan Marianne Lanes liv, har fått nog av varann. Tilda Swinton spelar den medelålders rockstjärnan, som dragit sig tillbaka till en vacker italiensk ö med nye mannen och en stämbandsoperation som tvingar henne till tystnad. De två åker till en filmblå liten sjö och njuter av lugnet, när mobilen ringer. Hennes exmans röst smattrar ur mobilen, han är på väg med sin vuxna dotter för att hälsa på i några dar.

Och nu börjar ett lågintensivt relationsdrama.

Jag skulle aldrig parat ihop dig med den där tråkmånsen, säger exmannen Harry till Marianne. Och det är relationerna, spänningarna mellan de fyra som håller intresset för filmen vid liv. För sen har vi klyschorna... medelålders rockstjärnor och fotografer. Varför känns det så sällan naturligt på film? Tilda Swintons mega-rockstjärna ser i tillbakablickarna ut som en bortkommen Bowie-wannabe när hon tar emot publikens jubel på den stora arenan, och skivinspelningen i studion känns inte heller bekväm. Och hennes nye man är dokumentär filmare och fotograf och han bara måste ta en massa bilder på henne ur alla möjliga vinklar ................ okej, vi förstår...och vi ser kameran...

Så A bigger splash har sina stunder av pinsamhet, till det goda hör skådespelarna, Ralph Fiennes spelar ex-mannen och gör det lustfyllt, intensivt, fuldansande och ibland kul. Matthias Schoenaerts är fysisk, tystare, men med en inre tryckkokare. Och Dakota Johnson som dottern spelar på hans osäkerhet. Och Tilda Swinton är spännande även i en klyschkantad roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista