Kungliga Baletten ger Sasha Waltz omtalade dansverk Körper. Premiär 19 februari (2016) På bilden: Clyde Emmanuel Archer
Kungliga Baletten ger Sasha Waltz omtalade dansverk Körper. Premiär 19 februari (2016) På bilden: Clyde Emmanuel Archer Foto: Carl Thorborg

Nakenheten avdramatiseras i "Körper" på Kungliga Operan

5:20 min

Den världskända tyska koreografen och konstnären Sasha Waltz har för första gången lånat ut sitt verk ”Körper” till ett danskompani utanför sitt eget ”Sasha Waltz & guests”. Föreställningen sätts upp på Kungliga Operan i Stockholm och har premiär nu på fredag, den 19:e februari.

- Kroppen är ett universum, berättar Sasha Waltz.

Det är första gången Sasha Waltz lånar ut föreställningen “Körper - kroppar” till ett danskompani utanför sitt eget “Sasha Waltz & Guests”, som är baserat i Berlin. Föreställningen handlar om att se kroppen utifrån en läkares perspektiv, där nakenhet ska avdramatiseras och avsikten är även att ifrågasätta dans som något uteslutande vackert och förföriskt.

Sasha Waltz bildade sitt eget danskompani "Sasha Waltz & Guests" kring föreställningen "Körper", där 13 män och kvinnor dansar runt, ovanpå och även inuti en enorm svart vägg, som står mitt på scenen. Och hon tycker inte att det är problematiskt att resa runt med grandios scenografi till så många olika rum.

- Jag älskar begränsningar. Och om jag inte har begränsningar, då skapar jag dem, säger Sasha Waltz.

Föreställningen innehåller dansare från hela världen och Daniel Norgren-Jensen är en av de svenska dansarna som fått chansen att vara en del av föreställningen “Körper”. Han tycker att det är stor skillnad nu när Sasha Waltz själv har kommit hit och deltar i repetitionerna.

- Hon är något speciellt, något alldeles eget, säger Daniel Norgren-Jensen om koreografen Sasha Waltz.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista