Väskbyglar och hornsked av älg från Birka i Mälaren. Från den samiska utställningen vid Historiska museet. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion och SVT Sápmi.
Utställning vid Historiska museet. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion och SVT Sápmi.

Fri entré gav fler museibesök

Fri entré-reformen har fått ett omedelbart genomslag. En majoritet av de statliga museerna har ökat sin publik markant.

Historiska museet i Stockholm återinförde fri entré från den 2 februari och kunde den första veckan räkna in en publikökning på 81 procent.

På helgerna har det kommit ännu fler. Under premiärhelgen fullkomligen vällde besökarna in. Personalen räknade in en ökning med 263 procent jämfört med samma helg 2015, berättar överintendent Maria Jansén.

Naturhistoriska i Stockholm införde fri entré redan 1 januari och ökade publiksifforna med 30 procent den första månaden och förmodligen ännu mer i februari, enligt de uppgifter som Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges museer, samlat in.

Medelhavsmuseet och Etnografiska museet redovisar en 50-procentig ökning samma vecka och Världskulturmuseet i Göteborg 55 procent fler besökare.

Men om regeringens reform lockar förstagångsbesökare till museerna, som var ambitionen, är dock för tidigt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista