Minsk efter presidentvalet december 2010.
1 av 2
Minsk efter presidentvalet december 2010. Foto: Sergey Ponomarev
Författaren Viktor Martinovitj. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.
2 av 2
Författaren Viktor Martinovitj. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.

Svartlistade kulturarbetare i Belarus trots lyfta sanktioner

Fredrik Wadström i P1 Kultur om censuren i Belarus
6:23 min

Tidigare i veckan lyfte EU större delen av sina sanktioner mot Belarus (som också kallas Vitryssland). Sanktionerna har varit på plats sedan presidentvalet i Belarus i december 2010 där stora gatuprotester slogs ned och många oppositionspolitiker och aktivister fängslades och andra tvingades fly landet. Men många kulturarbetare från Belarus är kritiska till att EU nu ändrat sin politik trots att till exempel censuren inom kulturområdet är lika stark som tidigare.

- EU spelar samma spel än en gång när de helt struntar i de mänskliga rättigheterna i Belarus, säger Natalia Koliada, en av grundarna av den internationellt framgångsrika teatergruppen Belarus Free Theatre.

Efter presidentvalet i Belarus 2010 tvingades Koliada och fyra andra  av teaterns medlemmar fly landet och de bor sedan fem år tillbaka i London. Även om Belarus Free Theatre har stora framgångar internationellt betyder det ingenting för dem att EU nu tagit bort nästan alla sanktioner mot Belarus. De fem i exil kan fortfarande inte återvända och teatergruppen kan inte registrera sig i hemstaden Minsk.

Men det är inte bara utanför Belarus det finns kritiska röster. Viktor Martinovitj är en av landets mest lästa författare med böcker översatta till en rad språk. 38-årige Martinovitj är helt utestängd från statliga medier och när den årliga bokmässan i Minsk öppnade förra veckan var han inbjuden till Rysslands monter. Belarus får han inte representera.

- Men jag är verkligen inte det tydligaste exemplet på vad som pågår, säger Viktor Martinovitj. Landets Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, var överhuvudtaget inte inbjuden till bokmässan.

- Det fanns ingen som helst påminnelse på bokmässan om att Belarus nyligen fått en Nobelpristagare, säger Viktor Martinovitj.

Officiellt finns det ingen svartlistning av kulturarbetare som staten ogillar men i praktiken är det omöjligt för en lång rad musiker, teaterarbetare, konstnärer och författare att verka fritt i offentligheten.

EU har nu tagit bort inreseförbudet och frysningen av tillgångar för nästan alla de 170 belarusiska politiker och tjänstemän som sanktionerna riktades mot. Dessutom är flera statliga bolag i Belarus nu fria att bedriva handel med EU. Viktor Martinovitj säger att EU borde ha utövat mer påtryckningar när det gäller kulturlivet.

- Utan kultur finns det ingen politik och ingen identitet, säger Viktor Martinovitj.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".