Matdebattören och författaren Michael Pollan i serien "Cooked". Foto: Jigsaw Productions
Matdebattören och författaren Michael Pollan i serien "Cooked". Foto: Jigsaw Productions
BERLIN FILMFESTIVAL 2016

Matlagning som motståndshandling i nya serien Cooked på Netflix

Roger Wilson: Serien genomsyras av en slags uppvärdering av matlagning
2:38 min

Dokumentärserien ”Cooked” som nyss släppts streamingsajten Netflix, bygger på författaren och matdebattören Michael Pollans bok om matens roll i våra liv. Roger Wilson träffade Pollan på filmfestivalen i Berlin när tv-serien visades där.

Fler inslag från Berlin filmfestival i länkarna längst ned i artikeln

Nej, "Cooked" är inte ytterligare ett matlagningsprogram, Inte lett av någon stjärnkock som visar och berättar hur du ska lyckas med olika maträtter. Cooked är istället en tv-serie som försöker sätta maten i sitt sammanhang. Kulturellt, historiskt och ekonomiskt. Och som handlar om allt från hur snabbmat och halvfabrikat gjort att övervikt blivit till ett globalt problem till att lansera en teori om hur evolutionen påverkats av att människans förfäder uppfann matlagningen, med mindre storlek på käkar och tänder som resultat.

Tv-serien "Cooked" bygger på författaren och debattören Michel Pollans bok med samma namn. Men när boken skulle bli till tv så ersattes Pollans amerikanska perspektiv med ett mer globalt synsätt, berättade Michael Pollan själv när jag träffade honom på filmfestivalen i Berlin där serien visades för första gången.

- Min bok hade mest exempel från USA, medan tv-serien är mycket mer global. Mat är ju en universell historia, varje kultur har ju viktiga traditioner och ritualer kring mat.

I varje avsnitt av "Cooked" finns det reportage från olika delar av världen, till exempel får vi bekanta oss med indiska mattraditioner och så får vi se hur det går till när den australiska ursprungsbefolkningen jagar och tillagar ödlor.

Och hela serien genomsyras av en slags kärlek till och uppvärdering av matlagning i sig. Efter att man sett "Cooked" så känns det nästan som en motståndshandling att laga mat - eftersom det börjar bli en utrotningshotad sysselsättning när många av de stora livsmedelsjättarna lyckats med att få allt fler att köpa halvfabrikat och färdigmat istället.

Men Pollan, som skrivit böcker om de här frågorna i femton år, tycker sig ändå se positiva förändringar i attityden till mat på hemmaplan i USA. Både hos konsumenter och hos lagstiftare.

- Vi har en lång väg kvar, men jag tror att vi är mitt i en era av reformer när det gäller hur mat ska produceras. Jag ser en förändring hos konsumenter, men också hos de som bestämmer regler och policys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".