Josh Brolin och Tilda Swinton i Hail Ceasar! Foto: UIP.
Josh Brolin och Tilda Swinton i Hail Ceasar! Foto: UIP.

"Jag skrattade bara en enda gång". Måns Hirschfeldt ser Coens komedi Hail Caesar

2:13 min

De amerikanska filmbröderna Joel och Ethan Coen är tillbaka med en ny komedi. "Hail Caesar" utspelar sig bland Hollywoods studios och stjärnor på 50-talet - men hur kul är den?

Kulturnytts kritiker Måns Hirschfeldt beskriver i samtalet med programledaren Mina Benaissa handlingen i filmen ungefär så här:

Studiobossen Eddie Mannix (Josh Brolin) har bråda dagar med att hålla ordning på sina filmstjärnor - en av dem har till exempel kidnappats av kommunistiska manusförfattare. Dessutom finns det en blond vamp med sjöjungfrustjärt, som blivit gravid. Och en westernhjälte som ska säga repliker för första gången i sin karriär. Dessutom ska Mannix försöka sluta röka och så går han och biktar sig alldeles för ofta.

- Men det låter som om kunde vara rätt kul?, säger Mina Benaissa.

- Det tyckte nog bröderna Coen också. Men kanske att de själva hade behövt en Eddie Mannix som styrde upp det hela lite, för det vi får är inte en film... utan mer ett potpurri av filmer i filmen. En portion toga- och sandalrulle, en portion häst- och lassokonster, en portion sjömän som steppar - och en i och för sig fantastisk "simma i formationer och sjunga i vattnet"-scen à la Esther Williams.

- Låter fortfarande kul, tycker jag, säger Mina Benaissa.

- Jag vet, jag försökte hålla hoppet uppe... Och det går inte ta miste på den kärlek som bröderna Coen har till Hollywoods historia - och som kostym- och cirkusnummerbedrift är det väldigt imponerade och knasigt, svarar Måns Hirschfeldt.

Och tillägger: Men jag skrattar bara ordentligt en gång.

Hör åt vad i ljudklippet ovan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista