Sverige får "elitutbildning" för professionella dataspelare

2:39 min

I takt med det explosionsartade intresset för elektronisk sport, alltså dataspel, har flera utbildningar vuxit fram. På bara ett år har flera gymnasieskolor startar utbildningar. Och i höst startar den första eftergymnasiala e-sportutbildningen.

Det är Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå som startar en ettårig e-sportutbildning. 
– Planerna är att det ska bli en elitutbildning, säger rektor Lars Johansson.

Det är spelet Counter Strike som Strömbäck satsar på eftersom det är det dominerande spelet i Sverige. Det är ett dataspel som handlar om krig. Det är ett multiplayerspel - man spelar alltså tillsammans med andra. 
Som spelare rör man sig i olika miljöer och skjuter och kastar granater för att eliminera sina motståndare.

Elektronisk sport har vuxit stort de senaste åren, och numera finns det också de som livnär sig på att spela. I januari förra året startade idrottsgymnasiet Arlandagymnasiet i Sigtuna landets första e-sportutbildning.

Rektor Andreas Eriksson säger att andra skolor är väldigt intresserade av skolans erfarenheter:
– Vi hade för tre veckor sedan 22 rektorer och lärare från sju eller åtta olika skolor som var här och tittade på hur vi gör.

Men utbildningen som startar i höst på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå blir den första eftergymnasiala utbildningen. Man kan alltså få studiemedel under studietiden, och det här är dessutom en heltidsutbildning. Förutom själva spelandet ingår också utbildning i entreprenörskap, att starta företag, kost och motion och samhällskunskap.

Men vad finns det för framtidsutsikter för den som går en sådan här utbildning?
– Det är ju naturligtvis en mördande konkurrens precis som inom vilken idrott som helst, så framtidsutsikterna beror ju helt och hållet på hur hårt man är beredd att satsa och om man har någon form av talang. Men jag tror att det här är en unik möjlighet, eftersom här finns ju möjligheten att få ta ett år och få lugn och ro och kunna satsa på att bli riktigt bra, säger Johan Ågren ska bli kursföreståndare för e-sportutbildningen i Strömbäck.

Jonathan Lundberg i Umeå är en av dem som livnär sig på e-sport. I de sammanhangen går han under namnet Devilwalk. Han har vunnit världsmästerskap i Counter Strike med sitt tidigare lag fnatic.

- Jag hade inte tackat nej till en sådan utbildning när jag själv spelade aktivt. Då var det så att man fick sitta hemma, leva på noll och försöka bli så bra man kan ändå, säger Jonathan Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista