Indien FLAGGA
1 av 2
Indiens flagga.
Kulturnytts reporter Naila Saleem. Foto: Rebecka Ljung/SR
2 av 2
Kulturnytts reporter Naila Saleem. Foto: Rebecka Ljung/SR

Lördagskrönikan: rasismen mot svarta i Indien

3:23 min

Lördagskrönika. Om hur stereotyper befäster bilden av den andre, här hos oss i väst likväl som i öst. Naila Saleem funderar kring rasismen i Indien mot svarta afrikaner.

För några veckor sedan retade jag upp mig på det brittiska bandet Coldplays senaste video, inspelad i Indien och så aningslöst klichéetät att jag häpnade. Indiern som fattig men ack så lycklig ändå. Nej tack till den sortens stereotyper tyckte jag och många indier med mig.

Samtidigt som Coldplay släppte sin video inträffade ännu ett rasistiskt dåd mot afrikaner i Indien. Platsen var it-staden Bangalore. En student hemmahörande i Sudan blir inblandad i en bilolycka där en 35-årig indisk kvinna omkommer. Lynchmobben är snabbt på plats, bränner studentens bil och ger sig sedan på en grupp studenter från Tanzania som inte har något med olyckan att göra. Men svart som svart, hämnd ska utkrävas. En av kvinnorna från Tanzania antastas och tvingas strippa. Den person som försöker hjälpa henne att skyla sin kropp blir också attackerad. Hon försöker komma undan genom att hoppa in i en buss men blir utkastad till mobben igen. Polisen är där men agerar inte.

Det är inte första gången som studenter från afrikanska länder utsätts för våld och trakasserier. Nä de rapporterade incidenterna är många. Det har blivit något av en industri detta med afrikanska studenter som studerar i Bangalore. De uppvaktas av agenter från skolorna i sina hemländer som lockar med attraktiva utbildningar. Dessa är så klar inte gratis, och innehåller inte alltid det de lovar. Människorättsaktivisten och juristen Darshana Mitra skriver efter det här senaste dådet om studenternas situation. Som när de väl anlänt till Indien rutinmässigt krävs på högre skolavgifter än sina indiska studiekollegor och att de trakasseras av både skola och omgivning. Det handlar om strukturell rasism menar hon.

Stereotyperna om afrikaner i Indien är många; de är kriminella, sysslar med droger, spelar hög musik, super och kör snabba bilar. Och så skulle jag vilja tillägga ordet hudfärg. För att vara mörk alltså född med mörkt färgad hud är en last i Indien. Trots att en stor del av befolkningen är just mörkt brunfärgad. Men idealet är att vara fair and lovely som en gammal reklamkampanj formulerat det, det vill säga vit och vacker. Att hitta en hudkräm alltså vanlig fuktighetskräm utan blekmedel i kräver sin research. Så att vara svart från Afrika är väl ungefär så illa som det kan bli enligt dessa indiska skönhetsideal. Lägg till det ett samhälle som är organiserat utifrån kast och klass med ett ständigt förtryck av de som befinner sig längre ner i hierarkin. Eller för att citera den indiske journalisten Bikram Vohra som skrivit om indiers syn på svarta, för det ska sägas att upprördheten mot mobbens agerande har varit stor. Vohra skriver: så här tänker en färgad nation och det är avskyvärt. Slutcitat.

Nu kan man inte sätta likhetstecken mellan de stereotyper som en musikvideo förstärker och att tvingas löpa gatulopp naken, men en stor dos självkritik både här i väst och där i öst när det gäller stereotypa föreställningar om den andre vore hälsosamt 2016.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista