Hugo Röjgård i Tantoparken
Hugo Röjgård i Tantoparken

Öppna graffitiväggar på gång i Stockholm

2:23 min

Nolltoleransen för graffiti i Stockholm har blivit avskaffad. Stockholms Stad har nu visat upp sex förslag på öppna väggar i samarbete med föreningen Graffitifrämjandet. Några av förslagen ska bli verklighet redan innan sommaren, och väggarna är tänkta som en fri plats där vem som helst ska kunna måla. Men vissa menar att det inte går att måla graffiti lagligt.

Fler inslag om graffiti i Stockholm längst ned i artikeln

- Här är ju då ett av de här förslagen på öppna väggar som kanske kommer att realiseras innan sommaren, om allt går som det ska, är då planerade att vara precis här där vi står nu.

Hugo Röjgård, föreningen Graffitifrämjandets taleperson, står på en gräsmatta i Tantoparken intill Liljeholmsbron. På brons betongfundament finns det redan färgglad graffiti som hittills undkommit att bli borttvättad, men det är på den snöfläckiga gräsplätten där vi står som den nya, öppna graffitiväggen, kan komma att byggas. Man brukar säga att svensk graffiti bara är 30 år gammal och att den kom hit först på 80-talet. I Stockholm införde man en hård nolltolerans, och konsten blev därför synonym med kriminalitet och klotter. Hugo Röjgård tycker att det här är ett viktigt steg bort från det.

- Liksom, ur en demokratisk aspekt, att man kan göra sig hörd i det offentliga rummet, även om man inte har de ekonomiska medlen för att köpa sig reklamplats eller så där. Men också framförallt för att främja den här typen av konst som idag i stockholm inte har någon tillåten plats att finnas på.

Men alla är inte lika positiva till öppna väggar. Målaren Quiz Kid har målat sedan 80-talet och han menar att laglösheten är nödvändig för graffiti.

- Jag har egentligen inget emot att man öppnar väggar för dem som vill måla på väggar, men det man gör då, det är inte graffiti. Mycket handlar ju om att måla på ställen som är svåra att måla på, som syns extremt bra. Det är mer en handling än ett verk. Så ser kulturen ut.

Men Hugo Röjgård, som själv bara målar på öppna väggar, tycker att estetiken är viktigare än att ett verk sitter på en olaglig plats.

- Alltså Graffitifrämjandet som förening tar ju avstånd från skadegörelse. Men tycker fortfarande att det är väldigt viktigt att vi kan prata om de målningar som görs. Alltså en målning på en tunnelbanevagn kan ju vara fantastiskt vacker, och ha väldigt många konstnärliga kvaliteter, sen behöver man inte glorifiera att den sitter just på tunnelbanan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista