Omar Souleyman på Landvetter i Göteborg förra gången han drabbades av visumproblem, 2013. Foto: Irma Norrman/SR
Omar Souleyman på Landvetter i Göteborg förra gången han drabbades av visumproblem, 2013. Foto: Irma Norrman/SR

Syrisk musiker nekas visum till Sverige

Den internationellt kände syriske artisten Omar Souleymans stundande spelning i Sverige riskerar att ställas in. Keyboardisten Hamid Almousa har nekats visum.

Almousa är den enda musikern på scen utöver Souleyman när han uppträder och de båda är bokade till Fasching i Stockholm den 3 mars.

"Det är farsartat att Omar Souleymans uppträdande i Sverige återigen hotas av visumavslag. Detta ställer såklart frågan hur kulturarrangörer och institutioner i Sverige ska kunna ha ett kulturutbyte med länder som befinner sig i en svår politisk situation", skriver Faschings vd Eric Birath i ett pressmeddelande.

Omar Souleyman var tvungen att ställa in sin medverkan på festivalen Stockholm Music & Arts 2013 efter att ha nekats visum. Händelsen fick internationell uppmärksamhet och Souleyman fick till slut visum senare samma sommar och kunde uppträda på Way Out West i stället.

Hamid Almousas visumavslag har överklagats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista